Groeiende vraag naar groen vastgoed

Hoewel de vastgoedsector op de goede weg is, gaat de reductie van kooldioxide nog steeds niet snel genoeg, volgens het laatste jaarlijkse duurzaamheidsrapport van RICS en World Built Environment Forum.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2021

Ruim 4000 respondenten leverden een bijdrage aan de RICS Global Commercial Property Monitor en de RICS Global Construction Monitor.

Ruim 55% van respondenten meldde een toename van de belangstelling van gebruikers en investeerders voor groene en duurzame gebouwen in het afgelopen jaar. Nu de vraag naar groenere panden toeneemt, kan een duurzamer gebouw ook een hogere huur opleveren.

Gebruikers van niet-duurzame kantoren krijgen soms zelfs een ‘bruine korting’.

Simon Rubinsohn, RICS Chief Economist: ‘Landen streven ernaar om een netto-uitstoot van nul te bereiken. Het toenemende bewustzijn van het belang van integrale ESG-doelen komt tot uiting in ons onderzoek, aangezien gebruikers en investeerders hun ecologische voetafdruk willen verminderen. Deze vraag heeft ook impact op huurprijzen en huurvoorwaarden. Bouwbedrijven spelen een voortrekkersrol bij het aanpakken van sommige gevolgen van de klimaatverandering. Momenteel meet echter slechts een derde van de respondenten zijn operationele CO2-uitstoot. Naarmate materiaalprijzen over de hele wereld stijgen en bouwbenodigdheden schaarser worden, zoeken bedrijven echter naar nieuwe oplossingen. Die kunnen een meetbare impact hebben op de aanpak van de klimaatverandering.’

www.rics.org/nl/news-insight