Greystar gaat ook senioren bedienen met communityconcept

De gebrekkige doorstroming van senioren naar beter passende woonruimte heeft er mede voor gezorgd dat Greystar in Nederland een eerste stap gaat zetten in het ontwikkelen van huisvesting voor deze doelgroep.   

Onder de naam OurDomain Utrecht Merwede gaat Greystar  circa 1.200 woningen realiseren als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Merwedekanaalzone. Daarbij wordt een vergelijkbaar communityconcept gehanteerd zoals dat bij Holendrecht (Amsterdam) n het complex dat recent bij de Blaak in Rotterdam is gerealiseerd. Deze bestaande projecten richten zich hoofdzakelijk op starters en studenten. Bij het nieuwe project gaat Greystar voor het eerst in Nederland ook 80 appartementen voor senioren ontwikkelen.

Gehecht aan woning

‘In Amerika waar we de grootste ontwikkelaar en investeerder in huurwoningen zijn, richten we ons al veel langer ook op seniore doelgroep’, aldus Mark Kuijpers, directeur van Greystar Nederland.  ‘Daar is een specifiek woonproduct voor deze doelgroep veel gebruikelijker. Hier in Nederland zijn we toch heel erg gehecht aan grondgebonden woningen. En wie ziet nou niet zijn of haar ouders het liefst zo lang mogelijk in de ouderlijke woning blijven. Maar de realiteit voor senioren is ook dat een periode van vijf jaar opeens te lang kan zijn om nog een stap te maken naar een meer passende woning.’

Afgeloste hypotheek

Greystar mikt met de eerste Nederlandse ‘seniorenwoningen’ zowel op de doelgroep huidige woningbezitters als bewoners van een sociale huurwoning in het besef dat beide groepen vooralsnog lastig te overtuigen zijn om door te stromen. Enerzijds omdat het alternatieve aanbod er gewoon niet is, aan de andere kant ook omdat veel ouderen nooit meer zo goedkoop kunnen wonen als in de bestaande woning. In het geval van een koopwoning is de hypotheek vaak als (bijna) helemaal afgelost en bestaan de maandelijkse woonlasten hoofdzakelijk nog uit de rekening voor gas-water-licht. Ook speelt voor senioren de eigen woning een belangrijk rol in hun verdere financiële toekomst. Bijvoorbeeld voor die wereldreis, het inkopen van zorg of wat nalaten aan de kinderen.

Cost of living

‘Stuk voor stuk legitieme argumenten’, vindt ook Kuijpers. ‘Je hebt het gevoel dat je rijk bent. Maar de realiteit is dat die ‘rijkdom’ vastzit in de stenen en je er als oudere dus niks mee kan. Bovendien gaat het vaak om woningen waar het nodige aan verduurzaamd moet worden wat de huidige bewoners zelf niet meer zullen doen. Maar laat je dan een volgende generatie die verduurzamingsklus na of speel je door het huis nu al te verkopen financiële ruimte vrij om een woning te huren die beter bij je past terwijl je daarnaast ook nog wat over houdt om aan de kinderen te schenken? Voor bewoners in het gereguleerde segment geldt dat je vast niet iedereen met een lage huur zult kunnen overhalen om over te stappen naar een duurdere vrije sector woning, maar door daadwerkelijk de cost of living van zo’n woning in beeld te brengen in vergelijking met een zogenaamd lagere huur waar nog alles bijkomt, schets je wel een reëler beeld. In veel gevallen ben je per saldo helemaal niet duurder uit.’