Green Real Estate draagt SS-Turnhal over aan BOEi

Green Real Estate draagt de voormalige SS-sporthal in Ellecom, één van de weinige overblijfselen van nationaalsocialistische architectuur in Nederland, over aan BOEi.

De sporthal was tijdens de Tweede Wereldoorlog een SS-opleidingslocatie. Green Real Estate, tevens eigenaar van het naastgelegen Fletcher Hotel, nam de sporthal vijf jaar geleden over. Het gebouw was zwaar verwaarloosd en het idee was om de cultuurhistorische waarde te cultiveren. Green restaureerde de rieten kap, saneerde de grond en legde nieuwe bestrating aan.

“Hoewel dit type vastgoed niet direct in onze investeringsstrategie past, hechten wij groot belang aan behoud van cultureel erfgoed, in het algemeen. Op de plekken waar wij investeren zorgen we altijd voor verbinding van de plek met de omgeving en de historie. Dat is eens temeer van belang als het gaat om herinneringserfgoed zoals deze sporthal die ervoor zorgt dat bepaalde gebeurtenissen verteld blijven worden, of juist verteld gáán worden. Juist om die reden vinden we het belangrijk dat de best mogelijke expertise wordt aangewend voor een nieuwe toekomst van dit gebouw en daarvoor is BOEi de best denkbare partij" aldus Juul Derks, head of investments Green Real Estate.

BOEi wil eerst een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek verrichten. De beladen geschiedenis van het gebouw staat daarbij centraal. Zo zijn Joodse dwangarbeiders ingezet voor de aanleg van het sportterrein, het dempen en droogleggen en het grondwerk van het terrein voor de bouw van de sporthal. Uitgangspunt voor de herstemming is dat de hal als open ruimte behouden blijft.

img
Redacteur
Profiel