Gemeente Amsterdam wil woningbouw Haven-Stad versnellen

Amsterdam wil de bouw van 10.000 woningen in de nieuwe wijk Haven-Stad ten westen van het centrum versnellen. Vanaf 2022 moeten de eerste palen de grond in.

De plannen worden 4 tot 7 jaar naar voren gehaald. In 2009 heeft Amsterdam afspraken gemaakt met de grote havenbedrijven; voor 2029 zouden er geen woningen worden gebouwd in een deel van het havengebied en voor 2024 geen woningbouwplannen ontwikkeld. Omdat er een groot woningtekort is, onderzoekt de gemeente nu of dit mogelijk is aan de rand van het gebied, zonder dat de bedrijven er de dupe van worden. De bedrijven in het hart van Haven-Stad, de Coen- en Vlothaven, kunnen hier in ieder geval blijven tot 2040. 

De Notitie Versnellingstrategie Haven-Stad is dinsdag 21 mei 2019 door het collega van B&W vastgesteld. Op de afbeelding is in rood aangegeven waar de gemeente verkent of versneld tot ontwikkeling kan komen. Het gaat om het noordelijk deel van Sloterdijk, het de Minervahaven-Zuid en het gebied nabij Sportpark Transformatorweg en de voormalige jeugdinrichting Amsterbaken. Een voorwaarde is dat de bereikbaarheid per openbaar vervoer verbetert. Metrolijn 50 zou daarvoor moeten worden doorgetrokken en op korte termijn wordt wordt het openbaar vervoer per bus  verbeterd.

Op de lange termijn wil de gemeente 40.000 tot 70.000 huizen bouwen in Haven-Stad, in combinatie met bedrijvigheid (45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen).