Gelderland heeft meer dan genoeg kantoren

Het onderzoek Het Arnhem van 2120 door de universiteit van Wageningen had nauwelijks op een beter moment kunnen komen. De Gelderse hoofdstad kan zeker als werklocatie wel wat positieve energie gebruiken, blijkt uit de Vastgoedmonitor die PropertyNL heeft gehouden onder vastgoedprofessionals in de provincie.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 25 maart 2022

Arnhem heeft volgens Wageningen University & Research goede kaarten als alternatieve vestigingslocatie, mochten flinke delen van Nederland door de zeespiegelstijging in de toekomst minder geschikt zijn om te wonen en te werken. De hooggelegen delen van de Gelderse hoofdstad lenen zich volgens de universiteit prima voor verticale woon- en werkgebouwen.

Uit de vastgoedmonitor blijkt echter dat de markt (en de eindgebruikers) hier nog van overtuigd moeten worden. Door heel de provincie constateert ruim 63% van de deelnemers aan het onderzoek dat er 10–30% minder kantoorruimte nodig is. Met name in Arnhem wordt dit zo gevoeld. 44% van de vastgoedprofessionals vindt dat deze stad qua kantoren te ruim in zijn jasje zit, terwijl – hoe pijnlijk voor de Arnhemmers – aan de overkant, in Nijmegen, de voorraad juist als te krap wordt ervaren.

Voor heel de provincie nam liefst 80% van de deelnemers in 2021 een daling waar van de dealflow voor kantoren van 10–20%. Zelfs in het (landelijk) geplaagde winkelsegment bleef het aantal Gelderse vastgoedprofessionals dat de deals zag inkrimpen ‘beperkt’, tot 40%. Voor het huidige jaar verhouden beide segmenten zich hetzelfde tot elkaar, met een verwachte krimp van de dealflow met respectievelijk 60 en 30%.

Toch verwachten de deelnemers aan het onderzoek wel een herwaardering van de kantoren die de verplichte leegstand door corona goed hebben doorstaan. 62,5% ziet de waarde het lopende jaar oplopen met 0–20%. Opvallend: ook voor het krimpende winkelbestand ziet 50% van de professionals de waardering in 2022 met 0–10% oplopen.

Conform het landelijke beeld onttrekken de bedrijfsruimten en distributiecentra zich ook in Gelderland aan de malaise. Liefst 90% van de deelnemers denkt dat er 10–20% of zelfs meer bedrijfsruimte nodig is. Voor distributiecentra ziet 60% nog voldoende ruimte om te groeien.