Finance Ideas: 'Veel corporaties kennen geen duurzaam verdienmodel'

Bij ruim de helft van de grote woningbouwcorporaties staat het duurzaam verdienmodel onder druk, zo concludeert Finance Ideas na analyse van de jongste jaarverslagen van de honderd grootste corporaties.

Volgens het onderzoek ‘Corporaties in Beeld’ is het wenselijk dat de verbeteruitgaven uit de huurinkomsten kunnen worden gedekt. Dat is echter bij veel woningcorporaties niet het geval. Bij vijftien woningcorporaties is het zelfs nodig om voor de betaling van een deel van de rente-uitgaven een lening aan te trekken. Met de afschaffing van de verhuurderheffing zal bij veel woningcorporaties de situatie voldoende verbeteren, maar vooral bij de zeer grote woningcorporaties is de marge na afschaffing van de verhuurderheffing nog smal.

Uit de jaarverslagen over 2021 blijkt ook, aldus Johan Conijn, dat bij de honderd grootste corporaties sprake is van een forse daling van de operationele kasstroom. Dit is een gevolg van onder andere de huurbevriezing en de stijging van de vennootschapsbelasting.

Corporaties doen wel meer investeringen in het sociale segment. De investeringen voor nieuwbouw zijn in 2021 met 11,3% toegenomen. De verbeteruitgaven, waaronder de verduurzamingsinvesteringen, zijn met 12,9% gestegen.

De honderd grootste woningcorporaties hebben gezamenlijk 1,8 mln wooneenheden; goed voor driekwart van de gehele sector.

img
Redacteur
Profiel