FD: Breevast moet vastgoed verkopen

Breevast moet volgens het FD een portefeuille met Nederlands vastgoed ter waarde van € 540 mln verkopen. Volgens de vastgoedbelegger klopt dit niet.

Volgens het FD staat deze portefeuille onder water en is het niet gelukt de onderliggende leningen ter waarde van € 620 mln te herfinancieren. Het gaat om 55 kantoren, winkels en bedrijfsgebouwen. De helft staat in Amsterdam, Den Haag en Utrecht en de rest in kleinere steden, waaronder Zoetermeer, Venlo en Leeuwarden. Voor de verkoop is drie jaar uitgetrokken.

In een reactie stelt Breevast zich niet te kunnen vinden in de beeldvorming van het artikel. Volgens de vastgoedonderneming bevat het een aantal onjuistheden.
"Breevast heeft een gedeelte van haar Nederlandse vastgoedportefeuille middels een CMBS financiering gefund, destijds gearrangeerd door NIBC en genaamd Mesdag Delta bv. De financiering heeft een non recourse karakter en deze portefeuille zit in een SPV structuur die niet wordt meegeconsolideerd in de jaarrekening van Breevast. Derhalve wordt Breevast op geen enkele wijze geraakt als gevolg van het uitblijven van de aflossing van de lening. Sterker nog: het heeft een positief impact op het resultaat van Breevast."

Volgens Breevast heeft het artikel in het FD geen nieuwswaarde, gezien het feit dat deze situatie al meer dan 10 maanden het geval is. CEO Henk Brouwer: "De enige nieuwe ontwikkeling is een juridische procedure die 2 noteholders tegen de trustee en indirect tegen NIBC hebben aangespannen omtrent de in december 2016 door de trustee van Mesdag Delta bv gewijzigde aflossingssystematiek op de notes structuur binnen de CMBS. Breevast is hier geen partij in, noch anderszins bij betrokken. In overleg met de special servicer van de lening is er een business plan gemaakt voor de komende 3 jaar. De conclusie dat er door Breevast verkocht moet worden is derhalve volstrekt onjuist."