Expo Real: 18.000 Nederlandse woningen in de aanbieding

Nog nooit zijn er tegelijk zo veel Nederlandse huurwoningen op de markt geweest. In totaal zijn beleggers en hun adviseurs in de weer met 14 portefeuilles met een omvang tussen € 50 mln en € 1,5 mrd.

Het gaat in totaal om 18.000 woningen die mogelijk dit jaar nog van eigenaar wisselen. Dit blijkt uit een onderzoek van PropertyNL onder beleggers en adviseurs op de Expo Real in München die maandag tot en met woensdag werd gehouden. De beurs trok 6% meer bezoekers en overtrof het record: 40.000 deelnemers. PropertyEU is de Engelstalige mediapartner van de beurs en PropertyNL is de mediapartner van Holland Metropole, de samenwerking tussen de vijf grote steden en private partijen.
De grootste portefeuille waar over gesproken wordt met Duitse en Angelsaksische beleggers is van Round Hill. PropertyNL bracht het bericht over de verkoop van 9900 woningen als eerste naar buiten op 28 september. ‘Ik was net de disclosure agreement aan het tekenen, toen ik het bericht zag langskomen’, zo zei een verbaasde potentiële koper.

De andere portefeuilles zijn naar verluidt onder meer afkomstig van ASR, Bouwinvest, CBRE GI, Patrizia (Coral 1100 woningen), Syntrus Achmea (zes portefeuilles – één Woonhave van € 69 mln is onlangs verkocht) en Vesteda. De grootaandeelhouder van Round Hill, Blackstone, zou naar verluidt de Nederlandse markt vaarwel willen zeggen. Round Hill zelf wil wel actief blijven met studentenwoningen. Recent investeerde het fonds in een portefeuille in Groningen.

De andere partijen blijven in Nederland. Een motief om te verkopen is het optimaliseren van de portefeuilles. Beleggers verwachten dat wanneer de waardestijgingen afvlakken, het accent meer gaat liggen op het optimaal managen van de portefeuille, zo zei één van de aanbieders in München.
Voor Round Hill is naar verluidt één van de motieven de fee-inkomsten van het management. Het inkomen is zodanig gekoppeld aan de waardestijging dat het weinig zin heeft voor het management om de portefeuille nog langer aan te houden, nu de marktvooruitzichten verslechteren. Onder gemeenten wordt deze beloningsstructuur voor woningportefeuilles met veel sociale huur gezien als een ‘perverse prikkel.’

Over mogelijke kopers en prijzen deden in München de wildste geruchten de ronde. Recent werden portefeuilles verkocht tegen 19 keer de huur. Kandidaat-kopers zijn buitenlandse partijen, waaronder sinds kort ook Noorse private partijen, maar ook Nederlandse private partijen worden genoemd zoals Newomij en Redevco. De laatste is specialist in winkels maar heeft aangegeven om te willen diversifiëren.