Europese vastgoedpartijen lanceren pan-Europees CO2-label

Tijdens de MIPIM hebben grote Europese vastgoedpartijen zich geschaard achter de ontwikkeling van een eerste pan-Europese CO2-label voor onroerend goed.

Het Low Carbon Building Initiative wordt onder meer gesteund door de Nederlandse beursgenoteerde vastgoedinvesteerder NSI. En grote vastgoedpartijen uit Luxemburg, België, Polen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Franse vereniging BBCA zorgt voor de technische ondersteuning van dit initiatief, dat tot doel heeft de vermindering van de CO2-voetafdruk van gebouwen gedurende hun gehele levenscyclus te bevorderen. Een speciale wetenschappelijke waarborgt een onafhankelijke aanpak.

De Europese methodologie zal naar verwachting in de zomer van 2022 worden ontwikkeld. Eerste certificering van woningen, kantoren en andere gebouwen is voorzien tegen het einde van het jaar. In Frankrijk zijn al driehonderd gebouwen bekroond met een BBCA-label.

Volgens CEO Christophe Kullmann van Covivio toont de vastgoedsector hiermee opnieuw bereidheid tot samenwerking. “Wij zijn ons bewust van de impact van gebouwen op het milieu. Het Low Carbon Building Initiative wordt gesteund door partners met heel verschillende profielen. Deze diversiteit is een belangrijke troef voor het creëren van een nieuwe standaard.”

img
Redacteur
Profiel