Europese vastgoedbeleggingsmarkt terug op pre-coronaniveau

Volgens advocatenkantoor CMS lijkt de Europese vastgoedbeleggingsmarkt grotendeels hersteld te zijn van de gevolgen van de coronapandemie in 2021.

De totale beleggingen zijn met 15% gestegen tot € 270 mrd in vergelijking met het voorgaande jaar, waarin de gevolgen van de pandemie duidelijk voelbaar waren. Dat blijkt uit de European Real Estate Deal Point Study 2022 van internationaal advocatenkantoor CMS.

CMS heeft voor de laatste editie van dit onderzoek naar de Europese markt voor vastgoedtransacties systematisch meer dan 2200 vastgoedovereenkomsten beoordeeld en geëvalueerd waarover het van begin 2010 tot eind 2021 in heel Europa heeft geadviseerd. 

Volgens CMS zijn logistieke activa populairder dan ooit, omdat deze aantrekkelijk voor beleggers waren dankzij hun stabiele inkomstenstromen en de aanhoudende groei van het online winkelen. Daarnaast bereikt de vraag van internationale beleggers een recordhoogte en is goed voor 55% van alle transacties. De meeste internationale beleggers zijn nog steeds afkomstig uit Europa. CMS zag in 2021 een nieuwe recordhoogte in het aantal transacties met dekking van de betalingsverplichtingen van de koper. Wat de opzet van contracten betreft, zette de kopersvriendelijke trend door. Dit blijkt voornamelijk uit een daling van het aantal de-minimis- en basket-clausules en het aantal caps. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van de CMS European Real Estate Deal Point Study 2022.

Hein van der Meer, hoofd van de praktijkgroep Real Estate & Construction in Nederland: “De afname van overeenkomsten met aansprakelijkheidsbeperking is een indicatie dat kopers vaker dan in voorgaande jaren de overhand hebben gekregen. De trend naar steeds verkopersvriendelijke bepalingen lijkt daarmee te zijn doorbroken. We verwachten dat deze trend dit jaar verder doorzet.”

“De Europese beleggingsvolumes bleven sterk in 2021. Dit was gedeeltelijk toe te schrijven aan de aanhoudende goede kredietvoorwaarden en het blijvende tekort aan alternatieve rendementsbronnen. De inflatie, die in 2021 bleef stijgen, had ook invloed op de vastgoedmarkt en zorgde voor meer druk van de kapitaalinstroom voor beleggers”, aldus dr. Volker Zerr, partner in de praktijkgroep Real Estate & Public bij CMS in Duitsland. Hij vervolgt: “De trend van vastgoedbeleggingen in 2022 moeten we nog afwachten, met name door de oorlog in Oekraïne.”