Eindhoven kan meer hotels hebben

Er worden steeds meer hotelkamers geboekt in Eindhoven. Dit jaar worden het er voor het eerst meer dan één miljoen. 

In de afgelopen jaren groeide het aantal geboekte overnachtingen al harder dan in Amsterdam met gemiddeld 10,8% per jaar. Dit komt vooral door het groeiend aantal toeristen dat de stad bezoekt. Inmiddels zijn zij goed voor 43% van de hotelovernachtingen, terwijl dit in 2012 nog maar 29% was. Dit blijkt uit het hotelmarktrapport Eindhoven van vastgoedadviseur Colliers International.

Zes nieuwe hotels tot 2022
Eindhoven transformeert langzaam in een stad die aantrekkelijk is voor toeristen door onder andere toonaangevende evenementen in de stad en een upgrading van het centrumgebied. De vraag naar hotelkamers verdubbelde de laatste vijf jaar, terwijl het aanbod met slechts een kwart toenam. Er zijn nu 27 hotels (+7) met in 2.272 (+502) hotelkamers in de stad te vinden. De toename van het aantal hotels is nog niet genoeg om de vraag van bezoekers bij te houden. Tot 2022 komen er daarom nog 6 hotels bij met ruim 780 hotelkamers.

Tien jaar geleden werd bijna 80% van de overnachtingen geboekt door zakelijke bezoekers. Dat is nu definitief veranderd. Het is essentieel dat hotels hier goed op inspelen en hun branding aanpassen aan de nieuwe doelgroep. Zij stellen andere eisen aan een hotel, zoals service, design en een totaalbeleving. Als onderdeel van die beleving kunnen de hotels terugvallen op ideeën en concepten die typisch zijn voor de Lichtstad: techniek & innovatie en Dutch design.