Eindhoven in trek bij beleggers

Eindhoven profileert zich niet alleen sterk als Brainport-regio, maar de vastgoedmarkt profiteert ook volop van de groei van de hele regio.

Uit het onderzoeksrapport ‘City Special Eindhoven – Regio als ultieme oplossing voor groei’ van Savills blijkt dat de economische en demografische groei voor een toenemende vraag zorgt naar vooral woningen, bedrijfsruimtes en kantoren. Hierdoor is het opnamevolume van kantoren in de omliggende gemeentes in de afgelopen 5 jaren met maar liefst 216% toegenomen en ook is de leegstand van de regio Eindhoven (9,3%) voor het eerst in ruim 10 jaar gedaald tot onder het nationaal gemiddelde (10,5%).

Kantorenmarkt
Het investeringsvolume in de regio Eindhoven is sinds 2017 met meer dan 200% gestegen. Hierbij is er een verschuiving zichtbaar in de herkomst van het kapitaal; voor het eerst is er in 2019 meer door buitenlandse (58,2%) dan door Nederlandse beleggers geïnvesteerd in de Eindhovense kantorenmarkt.

Ondanks de toenemende interesse profiteert de beleggersmarkt relatief gezien nog beperkt mee. Dit valt te verklaren doordat Eindhoven voor de (internationale) belegger nog redelijk onbekend terrein is. Investeringen vinden selectief plaats, en vooral in het Stationsgebied; maar liefst 2/3 van het beleggingsvolume van de afgelopen 2 jaar werd geïnvesteerd in panden die op loopafstand van het Centraal Station van Eindhoven liggen. Andere deelgebieden in de stad en in de regio hebben potentie, maar kunnen op dit moment de vraag van internationale beleggers naar moderne panden nabij OV-knooppunten nog niet beantwoorden.

Investeringen nodig
Jordy Kleemans, hoofd Research & Consultancy bij Savills, licht toe: ‘Net hier wringt de schoen: in vergelijking met de andere G5-steden heeft Eindhoven een relatief oude kantorenvoorraad. Zo heeft circa 40% van de Eindhovense voorraad een A-label, terwijl dit aandeel in de overige G5-steden bijna 15% hoger ligt. Bovendien vinden beleggers kantoren op stationslocaties interessant. Hier ligt de tweede uitdaging voor Eindhoven, aangezien het geen echt CBD heeft en de stad over slechts twee stations beschikt; in tegenstelling tot andere G5-steden. Hierdoor is het lastig meerdere knooppunten te creëren die makkelijk bereikbaar zijn en waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden.’

Sterke regiobinding
Door de aanwezigheid van meerdere stations binnen de regio op slechts enkele treinminuten afstand van Eindhoven, kan de regio helpen de groei onder gebruikers en beleggers verder op te vangen. Net als in de andere G5-steden kan de kantorenmarkt van omliggende gemeentes dan nog meer meeprofiteren van krapte binnen de stad zelf (‘het Ripple-effect’).