Effect van de woonomgeving op welzijn

Overal ter wereld neemt in steden de sociaal-economische segregatie toe en wonen rijk en arm steeds meer in verschillende delen van stedelijke gebieden

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 28 mei 2021

In een nieuw boek onderzoeken Maarten van Ham en zijn collega’s het verband tussen toenemende ongelijkheid en segregatie.

Deze relatie is belangrijk, omdat de woonomgeving een direct effect heeft op de sociale mobiliteit en het welzijn van mensen. De toenemende ongelijkheid en de segregatie vormen een enorme uitdaging voor de toekomstige sociale duurzaamheid van steden.

Professor Maarten van Ham: ‘Over de hele wereld zie je soortgelijke patronen. Hoe meer ongelijkheid in een samenleving, hoe verder rijk en arm van elkaar af wonen. In relatief welvarende landen zien we dat het rijke deel van de stedelijke bevolking naar het centrum van de stad verhuist, terwijl mensen met weinig geld naar de randen van de stadsregio trekken. Dit is net andersom dan in de jaren ’70, toen veel mensen met hogere inkomens naar een huis met een tuin in de buitenwijken verhuisden. In minder welvarende landen zien we vergelijkbare patronen ontstaan, waarbij de rijken zich in enclaves concentreren.’

 

Het boek Urban Socio-Economic Segregation and Income Inequality. A Global Perspective bevat 24 casestudies van grote stedelijke gebieden in Afrika, Azië, Australië, Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het boek biedt een overzicht van wereldwijde segregatietrends op basis van casestudies door lokale teams van auteurs.

www.tudelft.nl/bk/actueel/nieuws