Delft zoekt ontwikkelaars voor PPS

De gemeente Delft zoekt ontwikkelpartners die bereid zijn om in een publiek-private samenwerking te bouwen aan de toekomst van Delft.

Volgens de gemeente zijn er volop kansen voor ontwikkelaars en investeerders om samen met de gemeente te bouwen aan de toekomst. Delft heeft een ontwikkelingsopgave van ruim € 1,4 mrd. Zij wil daarom samen optrekken met parti­culiere investeerders en andere overheden. De gemeente stelt een speciaal fonds in om haar aandeel in de investering te kunnen betalen. Het fonds wordt komende jaren gevuld tot een bedrag van € 75 mln.

De ontwikkellocaties zijn Gasthuisplaats, Schieoevers, Reinier de Graaf, De Staal, Nieuw Delft en de wijken Vrijenban, Tanthof, Voorhof, Buitenhof en Kuyperwijk. Tijdens de Provada worden ze gepresenteerd door de gemeente Delft.

Kwalitatieve en kwantitatieve opgave
Tot 2040 krijgt de stad te maken met extra druk op de woningmarkt. In de regio Rotterdam en Den Haag is er behoefte om 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Delft ziet kansen om ruim 15.000 woningen als aandeel te nemen en die binnenstedelijk te bouwen. Dit is een kwalitatieve en kwantitatieve opgave dat kansen biedt voor ontwikkelaars om samen met de gemeente te bouwen aan de toekomst van Delft.

“Delft gaat volop aan de slag met de transformatie van de stad – de héle stad. We zetten in op een goed leef- en woonklimaat voor álle inwoners. Naast nieuwbouw staat ook een evenwichtige opbouw van de wijken hoog op onze transformatie-agenda. We willen ook de bestaande woningvoorraad toekomstbestendig maken. Dit vraagt om innovatieve oplossingen. Die bedenken we niet alleen. Daar hebben we partners voor nodig, in de markt en bij kennispartijen. Samenwerking is bij transformatie cruciaal", aldus wethouder Raimond de Prez.

Nieuw stadshart
“De motor van de stedelijke ontwikkeling in Delft draait na de crisisjaren inmiddels weer op volle toeren. De ontwikkeling van een compleet nieuw stadshart rondom het nieuwe station is zichtbaar. Maar we pakken ook door, ook op andere plekken in de stad gaat komende jaren zichtbaar resultaat volgen.”, aldus wethouder Lennart Harpe

Samen waarde toevoegen
De gemeente Delft zoekt ontwikkelpartners die bereid zijn om in een publiek-private samenwerking te bouwen aan de toekomst van Delft. Pioniers die samen aan de tekentafel met plannen komen voor een duurzaam, toekomstbestendig Delft. Initiatiefnemers die de stad, die nu volop in beweging is, vooruit willen helpen – en de plannen ook willen uitvoeren. Om zo, met elkaar, waarde toe te voegen aan de stad. Het gaat om maatwerk, duurzaamheid en toekomstbestendigheid; de randvoorwaarden voor een vitale stad.

“Een vitale stad kent een goed vestigingsklimaat voor ondernemers, en een aantrekkelijke stad voor inwoners en bezoekers. Het gaat hierbij niet alleen om panden, terreinen en een goede ontsluiting. We kijken ook breder, naar de culturele en sportvoorzieningen: deze krijgen komende jaren een extra impuls. Op die manier komt de stad nog beter tegemoet aan de behoeften van de huidige en toekomstige inwoners.”, zegt wethouder Ferrie Förster.

Stad in beweging
De stad Delft is volop in beweging om haar aandeel in de woningbehoefte – 15.000 woningen – te realiseren. De eerste 5.000 woningen zitten voor een deel al in de pijplijn en worden de komende jaren gerealiseerd, onder meer in het spoorzonegebied en Harnaschpolder. Voor de tweede 5.000 heeft de gemeente Delft al concrete nieuwe plekken in de stad, zoals de Schieoevers, in de diverse wijken of op nieuwe locaties aan de randen van de stad. En de derde 5.000 vinden nog wat later in tijd plaats op diverse locaties en in de stad. Voor alle opgaven wil de gemeente met de markt in gesprek om deze ambities verder te brengen.