De invloed van vastgoedinvesteringen op klimaatmigratie

Klimaatmigratie, of de verplaatsing van mensen als gevolg van klimaatverandering, zal in de toekomst naar verwachting toenemen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 25 februari 2022

Het Internal Displacement Monitoring Centre voorspelt bijvoorbeeld dat jaarlijks 14 mln mensen ontheemd kunnen raken door rampen. Waar zullen de mensen heengaan? Hoe kunnen wij, als samenleving, deze verandering op een rechtvaardige manier beheren?

Onderzoeker Zac Taylor richt zich op een klein stukje van deze grote uitdaging: klimaatmigratie in de context van besluitvorming over investeringen in onroerend goed. Hij richt zich op institutionele vastgoedbeleggers. Hij werkt samen aan dit onderwerp met het Urban Land Institute en de vastgoedbeleggingsmaatschappij Heitman.

Klimaatrisico’s
De afgelopen jaren zijn vastgoedbeleggers begonnen fysieke klimaatrisico’s, zoals orkanen of overstromingen, mee te nemen in hun investeringsbeslissingen. Die risico’s worden meestal geanalyseerd op asset- of portefeuilleschaal, in plaats van op gemeenschapsniveau. Een huis kan worden verhoogd om het bestand te maken tegen overstromingen – en dus een veerkrachtige investering – maar wat gebeurt er als de weg wordt weggespoeld, of als lokale bedrijven niet meer open kunnen na een storm? Dit is waar onderzoek naar klimaatmigratie om de hoek komt kijken. Migratie is zowel een groot- als een kleinschalig proces: het vindt plaats tussen landen en binnen steden en buurten.

Doelen
Taylor’s onderzoek heeft twee doelen. Ten eerste ging hij na hoe vastgoedinvesteerders klimaatmigratie definiëren en aanpakken binnen hun besluitvormingsproces voor investeringen. Vermijden zij investeringen in gebieden waarvan ze denken dat de bevolking daar zou kunnen wegtrekken, omdat ze daar een groot risico lopen? Geven ze de voorkeur aan gemeenschappen die fysiek veerkrachtiger zijn, of die in de toekomst ‘klimaatmigranten’ zouden kunnen ontvangen?

Het tweede doel is voortbouwen op deze beleggersperspectieven om een nieuw besluitvormingskader voor beleggingen te creëren, dat de thematische inzichten verbindt met het besluitvormingsproces voor beleggingen. ‘Beleggers kunnen de samenleving helpen om klimaatmigratie te beheersen door rechtvaardige en inclusieve stedelijke veerkracht te bevorderen. Daarvoor moeten ze wel de klimaatrisico’s van de markten waarin ze beleggen beter begrijpen, moeten ze nauwer samenwerken met andere belanghebbenden en kunnen ze meer investeringen doen in betaalbare huisvesting en infrastructuur’, aldus Taylor.

www.tudelft.nl/bk/actueel/nieuws