DGBC ziet aanknopingspunten in Renovation Wave van Timmermans

De zogenoemde Renovation Wave van Frans Timmermans om gebouwen in heel de Europese Unie te renoveren en verduurzamen, biedt volgens DGBC veelbelovende aanknopingspunten voor de verduurzamingsopgave in Nederland.

Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, presenteerde woensdag 14 oktober zijn plannen omdat hij belast is met de ‘Green Deal’. DGBC zegt veel van het eigen Deltaplan Duurzame Renovatie, om de gebouwde omgeving Paris Proof te maken, terug te zien in de ‘renovatiegolf’. Zo ontving Timmermans eind september al het Paris Proof Commitment van DGBC. De ambitie om verregaand te verduurzamen is ondertekend door tientallen organisaties.

Hoewel de plannen van de EC zich lijken toe te spitsen op woningen, beslaat het net als het Deltaplan Duurzame Renovatie alle soorten gebouwen. Timmermans zegt daarover: ‘De Renovation Wave zal de plekken waar we werken, leven en studeren verbeteren terwijl we de impact op het milieu verkleinen en banen voor duizenden Europeanen creëren.’ Als het gaat om de plekken waar we werken, zoals Timmermans het noemt, heeft DGBC met utiliteitsgebouwen al stappen gezet met het Deltaplan Duurzame Renovatie. ‘Hoewel het lijkt dat er alleen oog is voor woningen, daar ligt de grote opgave, wil dat niet zeggen dat Europa niks wil met commerciële sectoren.’

In de achterban van DGBC zijn veel organisaties uit commerciële sectoren vertegenwoordigd. Deze laten zien dat er nog veel kansen zijn en hebben zichzelf met het Paris Proof Commitment een concreet en ambitieus doel gesteld, dat al voor 2050 ligt. Dit is volgens DGBC hard nodig.

Klik hier voor het dashboard voor onderwijsvastgoed
Klik hier voor het dashboard voor retailvastgoed
Video – Paris Proof in 60 seconden