Corporaties lanceren tinderachtige app voor woningruil

26 woningcorporaties hebben vandaag een app gelanceerd om woningruil bij huurwoningen te stimuleren. Iedereen in Nederland met een huurhuis kan de app HuisjeHuisje gratis downloaden en gebruiken.

HuisjeHuisje maakt volgens de initiatiefnemers het vinden van een leuk en betaalbaar huurhuis makkelijker. Ze willen het aanbod van betaalbare huurhuizen hiermee vergroten. "Snel en eenvoudig zoeken, vinden en ruilen van een huurhuis op een plek waar je graag wilt wonen. Overal in Nederland. Daten, maar dan nét even anders."

Bijna 40% procent van alle Nederlanders wil tussen nu en twee jaar verhuizen, stellen de corporaties in het persbericht. Door de lange wachtduur voor een huurwoning lukt het maar 1 op de 13 huurders om ook écht te verhuizen. De 26 woningcorporaties met samen ruim 336.000 huurwoningen. Ondermeer de Amsterdamse corporaties Ymere, Rochdale, Stadgenoot en Eigen Haard doen mee, en ook Mitros en Bo-ex uit Utrecht, Portaal, Parteon en Viveste. 

Zoeken, ruilen, verhuizen
“Als je wilt daten gebruik je Tinder. Waarom zou je dat ook niet kunnen doen als je een ander huurhuis zoekt?”, zegt Pieter Schipper van HuisjeHuisje (tevens adviseur strategie van Ymere).
Het is volgens Schipper een creatieve oplossing voor een groot probleem. “Heel veel mensen willen wél verhuizen maar staan jaren op een wachtlijst. Naast nieuwbouw is van huis ruilen ook een oplossing. Maar vind maar eens een ruilhuis. HuisjeHuisje maakt dat mogelijk. Alleen al tijdens de eerste test hadden we duizenden aanmeldingen en vele tientallen matches.”

Hoe werkt het
Iedereen in Nederland met een huurhuis kan de app gratis downloaden en gebruiken. Huurders die graag van huis willen ruilen, plaatsen in de app foto’s en informatie over het eigen huurhuis, straat en buurt. Door het invullen van huishoudgrootte en -inkomen zien gebruikers alleen betaalbare (sociale) huurwoningen waar ze ook écht kunnen gaan wonen.
Daarna kunnen gebruikers huizen zien van andere huurders die graag willen ruilen. Ze zien bij iedere aangeboden woning wat de huur is die ze gaan betalen. Dus geen nare verrassingen achteraf.

Verliefd op een huis?
Helemaal verliefd op een huis? Dan kunnen gebruikers de woning ‘liken’. Bij een wederzijdse ‘like’ is er een match, kunnen gebruikers met elkaar chatten en een afspraak maken om elkaars woning te bekijken. Allebei tevreden? Dan kunnen ze de eigen woningcorporatie of verhuurder vragen van woning te ruilen.