Column Job Dura: Ons veiligheidsbewustzijn moet omhoog

Nu het weer een stuk beter gaat in onze branche voor commercieel vastgoed zie ik weer veel meer nieuwbouw-, transformatie- en renovatieprojecten in ons land.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 31 augustus 2018

Wat ik ook zie, is dat er jaarlijks nog te veel ongevallen op de bouwplaatsen gebeuren. Jaarlijks zijn er honderden bouwvakkers betrokken bij ernstige ongevallen. In 2017 stond de teller op historische hoogte, met 451 zeer ernstig gewonden en 20 doden. Een flinke stijging vergeleken met de jaren ervoor.

Natuurlijk is dat de primaire verantwoordelijkheid van de hoofdaannemers, maar naar mijn mening ook van onze hele branche en alle bij een bouwproject betrokken partijen. Zelden merk ik dat er al vanaf het begin van een project door initiatiefnemers bewust wordt stilgestaan bij de constructieve of uitvoeringstechnische veiligheid op en rond een project.

De bouwbranche krijgt het steeds drukker en er worden er vele zzp’ers en buitenlanders ingehuurd. Ook gaan we steeds meer bouwen in de drukke bebouwde of binnenstedelijke omgeving, waar bouwplaatsen vaak te klein zijn en waar personen vaak vlak langs een bouwplaats lopen. Hierdoor is het risico van ongelukken op of rond een bouwplaats helemaal heel groot geworden.

Veiligheid lijkt het probleem van de hoofd- of onderaannemer, die op het moment overigens wel die veiligheid steeds hoger in het vaandel heeft staan. Toch is het naar mijn mening absoluut niet alleen zijn probleem.

Ook initiatiefnemers, projectontwikkelaars, gemeentes, architecten, constructeurs en overige partijen die in een vroegtijdig stadium bij een project betrokken zijn hebben invloed op veiligheid op en rond een bouwplaats. Zo kan een ontwikkelaar al vanaf het begin alle aspecten van veiligheid rond een project op de agenda zetten en met betrokken partijen bespreken. Wat doen zij om het project in constructieve zin (met betrekking tot zowel definitieve constructies als tijdelijke hulpconstructies) veilig te maken en te houden? Zo kan een gemeente het fietspad of het trottoir gedurende het bouwproject tijdelijk omleiden of verder weg leggen om ongelukken te voorkomen als gevolg van mogelijk buiten de bouwplaats vallende objecten. Zo kan de hoofdaannemer veiligheid gedurende de voorbereidingsfase meenemen in zijn BIM-model en kan hij maximale aandacht besteden aan communicatie met niet-eigen medewerkers tijdens de uitvoering.

Er is nog steeds sprake van te veel bijna-ongelukken en ongelukken in de bouw. Niet alleen op de bouwplaats, maar ook er omheen. Elk jaar hebben we nog steeds te maken met een aantal dodelijke ongelukken in de bouw. En elk ongeluk is er één te veel.

Nu we steeds complexer en steeds meer binnenstedelijk in drukke omgevingen bouwen is het belangrijk dat we vanaf het initiatiefmoment van een project meer en beter stilstaan bij alle veiligheidsaspecten rond een project, en onze verantwoording hiervoor nemen.

Job Dura is voorzitter van de raad van bestuur van de Dura Vermeer Groep. Hij geeft de column door aan Arno van der Voort, managing partner bij Provast