Circulair paviljoen van ABN Amro Circl werkt toe naar opening

Hoewel de officiële opening op 5 september is, is Circl deze week serieus gestart met het proefdraaien.

 

Circl is het circulaire paviljoen dat afgelopen jaar is verrezen pal voor het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas in Amsterdam.

Het paviljoen draagt de circulariteitsgedachte uit die de bank tegenwoordig nastreeft. Het pand is nagenoeg geheel volgens de uitgangspunten van circulariteit gebouwd. Ieder onderdeel van het pand is herbruikbaar en ook de exploitatie gebeurt zoveel mogelijk op basis van circulariteit. Zo zorgen 504 zonnepanelen voor een groot deel van de benodigde energie in het gebouw en zelfs de daktuin die 24/7 voor iedereen toegankelijk is kan desgewenst elders weer aangelegd worden.

Het idee van het paviljoen is ontstaan toen bekend werd dat de gemeente Amsterdam onder het Gustav Mahlerplein een ondergrondse fietsenstalling en waterberging wilde aanleggen. De bank had behoefte aan meer vergader- en congresruimte omdat het hoofdkantoor onder ruimtegebrek lijdt. Het pand is bedoeld voor circa 3000 medewerkers, inmiddels werken er ongeveeer 6000 mensen.

Het paviljoen van 3300 m² heeft onder meer in de kelder (circa 1800 m²) 10 vergaderruimtes, op de begane grond ruimtes voor horeca en bijeenkomsten en een rooftopbar, showruimte en dakterras op de eerste verdieping.

Bijzonder is dat ABN Amro het pand nadrukkelijk niet alleen voor eigen gebruik heeft bedoeld. 'We willen circulariteit breder interpreteren dan in bouwkundig en technisch opzicht', aldus Merijn van den Bergh, directeur Circulair paviljoen dat formeel onder de afdeling Facility Management van de bank valt. 'Circulariteit is in onze visie ook netwerken, connecten, ontmoeten, kennis delen, de deur opoenen naar de samenleving.'

Met de opening van de Circl gaat een uitgebreid programma van start met presentaties, pop-up lezingen, workshops en meetings die voor iedereen toegankelijk zijn. In september start bijvoorbeeld een tentoonstelling in het kader van de Dutch Design Week. Voor het inhoudelijk deel werkt Circl met partners als Pakhuis De Zwijger, Dutch Design Week en PropertyNL. 

Circl wil ook het clubhuis van de Zuidas worden en hoopt dat ook veel bewoners het pand weten te vinden. De horeca is daarom in het weekend open, wanneer de Zuidas tot nu toe nagenoeg uitgestorven is. Er worden in het weekend ook events geooprganiseerd voor de buurt met onder andere programma's voor kinderen.