Chinese staat grijpt in bij eigenaar Doubletree by Hilton Amsterdam

De bedrijfsvoering van de Chinese verzekeraar Anbang is overgenomen door de Chinese staat. In Nederland is Anbang eigenaar van onder andere Doubletree by Hilton Amsterdam en kantoorgebouw Hojel City Centre Utrecht.

De bestuursvoorzitter van Anbang, Wu Xiaohui, wordt in China vervolgd wegens fraude. De Chinese staat grijpt voor minimaal een jaar in, schrijft Bloomberg. De topman werd vorig jaar juni al opgepakt.

Anbang kreeg voor het eerst in Nederland voet aan de grond bij de overname van de verzekeringstak Vivat van SNS Reaal in 2015. In Nederland nam Anbang in 2016 voor € 500 mln een kantorenportefeuille over van Blackstone.

Blackstone en Anbang hebben een innige relatie, zo omschreef Jeppe de Boer de kwestie in november 2016 in een column in PropertyNL. “Beide partijen (Blackstone en Anbang red.) kennen elkaar goed. Anbang kocht vorig jaar (feb 2015) het Waldorf Astoria in New York van Blackstone voor $ 2 mrd. Bovendien zijn Stephen Schwarzman van Blackstone en Wu Xiaohui van Anbang naar eigen zeggen goed bevriend.” aldus De Boer.

Bij de overname van zogeheten Wisdom kantorenportefeuille ter waarde van ongeveer € 500 mln, werd Anbang eigenaar van zes kantoorpanden:

Het kantoorpand van EY aan Antonio Vivaldistraat 150 in Amsterdam, Weenatoren met als hoofdhuurder Houthoff Buruma aan Weena 355 in Rotterdam, het kantoor van Capemini in Utrecht aan Reykjavikplein 1, De Brug aan Nassaukade 3 in Rotterdam, kantoor van Unilever, het kantoor van PwC aan de Thomas Malthusstraat 5-57 in de Amsterdamse Riekerpolder en het kantoor van Royal Haskoning aan Laan 1914-35 in Amersfoort.

Vorig jaar kocht Anbang voor circa € 350 mln het hotel Doubletree by Hilton Amsterdam Centraal Station met 557 kamers. Verkoper was Blackstone. In datzelfde jaar kocht Anbang voor ruim € 100 mln van CBRE GI (CBRE Dutch Office Fund) het kantoorgebouw Hojel City Centre 1 aan Croeselaan 1-3 en Graadt van Roggenweg 100-350 in Utrecht.

Het kantoor werd verkocht aan SRLEV, die al 35% van het gebouw bezat. Het kantoorcomplex is 40.022 m² groot en beschikt over 872 parkeerplaatsen. Het is volledig verhuurd, onder andere aan de Volksbank en verzekeraar Vivat (voorheen SNS Reaal). SRLEV is een dochteronderneming van Vivat, die sinds 2015 in handen is van de Chinese Anbang Insurance Groep.

Bovengenoemde kantoren zijn allerhande bv’s gestopt (wisdom en castor genaamd) en geregistreerd op hetzelfde adres als het Pulitzer Hotel in Amsterdam. Blackstone verkocht eind 2013 dit hotel aan de Prinsengracht in Amsterdam voor € 81,7 mln verkocht aan Riverland Coöperatief in Amsterdam.

In 2006 kwam het hotel in handen van de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Blackstone. Riverland heeft het hotel aangekocht voor € 57,9 mln en de bijbehorende parkeergarage voor € 23,8 mln. Naar verluidt zouden ook een aantal andere aanpalende panden zijn verkocht waardoor de transactie ruim € 100 mln zou bedragen.

Aan Assurantie Magazine laat Hidde Kuik, woordvoerder van Vivat, weten dat de inmenging van de staat bij Anbang “voorlopig geen gevolgen heeft voor Vivat”. De verzekeraar is immers een zelfstandige vennootschap en valt onder Nederlandse wet- en regelgeving en Nederlands toezicht.

Aan ANP laat DNB het volgende weten: “Dit zijn nieuwe ontwikkelingen. We stellen ons op de hoogte”.