Catharinatoren wordt nieuw icoon in Zaandam

Het stationsgebied in Zaandam krijgt er een woontoren bij met daarin 103 huurappartementen. De bouw van de nieuwe huurappartementen in het stationsgebied van Zaandam start in 2020.

Het ontwerp is van Liesbeth van der Pol en komt voort uit het oorspronkelijke 'Masterplan' voor het gebied (Inverdan). Wethouder Songül Mutluer: ‘We hebben nu concrete afspraken met de ontwikkelaars en zijn weer een stap dichterbij de bouw van de Catharinatoren. Een bijzondere toevoeging, die het totaalplaatje voor dit gebied weer nog wat completer maakt.’

Wethouder Mutluer ondertekende op donderdag 12 september 2019 de overeenkomst met de ontwikkelaars voor de Catharinatoren. De woontoren wordt ontwikkeld door KPO planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief. De plannen komen voort uit een tender van 2015, om dit gebied geen kantoorbestemming, maar een woonbestemming te geven. In 2020 zal volgens planning de bouw van de woontoren starten.

Architect Liesbeth van der Pol draagt met het ontwerp van de Catharinatoren een steentje bij aan het Zaanse mozaïek in het gebied. Van der Pol is ook de ontwerper van onder andere het nabijgelegen Ankersmidplein en praktijkschool De Brug in Assendelft. De naam voor de Catharinatoren verwijst naar de Russische prinses; ze kijkt uit over de Russische buurt en ligt dichtbij de Hermitage en de Romanov.