Catella koopt voormalig klooster Koningsoord

Catella Residential Investment Management (CRIM) heeft in Tilburg een tot appartementen omgebouwd voormalig klooster gekocht.

De aankoop maakt deel uit van een grotere Europese portefeuille met in totaal ongeveer 300 appartementen, gekocht voor circa € 117 mln en verdeeld over drie transacties in Tilburg, Hamburg en het Deense Aarhus. De transacties vallen onder één beleggingsmandaat voor een Duits pensioenfonds.

In Tilburg heeft CRIM een voormalig klooster gekocht dat is omgebouwd tot een appartementencomplex en waaraan in 2017 een nieuw woongebouw is toegevoegd. Het innovatieve woonconcept ligt in het hart van de nieuwe wijk Koningsoord en telt in totaal 99 appartementen met voorzieningen als een kleuterschool, een restaurant en een gemeenteloket. Dit project bedoeld voor zowel ouderen als jonge werkenden.

Matthias Bursi, manager van het CRIM European Residential Fund: “Als onderdeel van het mandaat van dit Duitse pensioenfonds hebben we in de afgelopen vier jaar ongeveer € 500 mln geïnvesteerd in woningen in vier Europese landen. De Deense en Nederlandse beleggingen vertegenwoordigen een geografische uitbreiding van de portefeuille en zijn in lijn met onze focus op groeisteden en regio's met gezonde demografische en economische vooruitzichten, gekoppeld aan een aantrekkelijk risico-rendementsprofiel voor onroerend goed. Door te investeren in moderne woonconcepten, zoals de combinatie van serviceflats voor bedrijven en senioren, zijn we onze investeringen 'toekomstbestendig' aan het maken voor de snelgroeiende vraag naar nieuwe woonvormen en -concepten.”

De investering in de Deense kustplaats Aarhus bestaat uit een bouwproject van in totaal 101 appartementen met een 'herenhuiskarakter'. De groene omgeving en de goede bereikbaarheid van de locatie zullen naar verwachting vooral gezinnen aanspreken. Het project is ontwikkeld en verkocht door een consortium van lokale ontwikkelaars bestaande uit een aannemer en twee private equity-bedrijven.

Het turnkey project in het Hamburgse stadsdeel HafenCity is gevestigd in de wijk Baakenhafen en werd gekocht van Garbe Immobilien Projekt GmbH. Het gebouw bestaat uit 93 gesubsidieerde en particuliere huurappartementen. Op de begane grond zijn er plannen voor een shop-in-shop-ruimte waar lokale fabrikanten hoogwaardige handgemaakte producten kunnen presenteren en verkopen.

Michael Keune, Managing Director bij CRIM: “We hebben ook één van de toplocaties in Duitsland aan de portfolio toegevoegd met de projectontwikkeling in het stadsdeel HafenCity in Hamburg. We zijn erg trots dat we deze kans hebben om een aantrekkelijk project te realiseren op een van de laatste beschikbare bouwlocaties in HafenCity. In samenwerking met een gerespecteerde lokale projectontwikkelaar kunnen wij op deze spraakmakende locatie een kleine bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Hamburg.”

Institutional Investment Partners (2IP) fungeert als de financiële investeringsmaatschappij (KVG) en CRIM is verantwoordelijk voor het beheer van de portefeuille van het mandaat van het Duitse pensioenfonds.