Carel de Reus overleden

Op 8 december is Carel de Reus (1947) overleden, een van de belangrijkste projectontwikkelaars die Nederland gekend heeft.

Na zijn studie bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft trad hij in dienst bij het toenmalige ministerie van VROM en zwaaide af als hoofdingenieur directeur. In 1987 werd hij directeur bij Wilma Vastgoed, destijds de grootste woningontwikkelaar van Nederland. In 1996 werd hij directeur van Johan Matser Projectontwikkeling, het latere Synchroon, onderdeel van TBI Holdings. Matser/Synchroon werden onder zijn leiding de voorlopers in Nederland op het gebied van duurzame ontwikkeling en stedenbouw.

Begin 2000 zette hij als voorzitter van de Neprom een stempel op het vak van projectontwikkelaar: integriteit en creatie voor de lange termijn stonden hoog in zijn vaandel en hij verwachtte dat ook van zijn omgeving. Hij was tot zijn overlijden lid van de Integriteitcommissie van de Neprom en voorzitter van de ballotagecommissie van de Neprom. Achter de schermen zorgde hij ervoor dat kortetermijnontwikkelaars werden geweerd.

De laatste tien jaar was hij actief als adviseur over stedelijke en maatschappelijke vraagstukken in de steden Schiedam, Groningen, Almere, Amsterdam, Maastricht, Helmond en Delft. Hij was voorzitter van de Begeleidingscommissie Omgevingsrecht, voorzitter van de jury Architect van het Jaar Prijs, voorzitter van het Curatorium van de Volkshuisvesting, lid van het investment committee van Amvest Residential Core Fund en commissaris bij Latei projectontwikkeling.

Carel de Reus werd vanwege zijn werk onderscheiden en was officier in de Orde van Oranje Nassau. De afscheidsbijeenkomst vindt plaats op maandag 16 december in de Kunsthal te Rotterdam.