Capital Value: Eerste helft 2022 ruim half miljard transactievolume in zorgvastgoed

In het eerste halfjaar van 2022 is ruim 500 miljoen euro aan zorgvastgoed verkocht, vergelijkbaar met het recordvolume van de eerste zes maanden van 2021.

Dit blijkt uit onderzoek van Capital Value. De asset class zorgvastgoed lijkt vooralsnog volgens Capital Value niet geremd te worden door de uitdagingen waar de vastgoedmarkt voor staat.

In de eerste zes maanden werd voor € 502 miljoen in zorgvastgoed belegd. Het overgrote deel van het volume (87%) betreft zorgwoningen, het overige deel betreft eerste en tweedelijns zorgvastgoed. Vastgoedfondsen (beursgenoteerd en gemengd) en institutionele beleggers nemen met een aandeel van 63% het merendeel van het transactievolume voor hun rekening. Bijna de helft van het volume (43%) is geïnvesteerd in nieuwbouw of transformatie-projecten. De vraag vanuit beleggers naar zorgvastgoed is met 7,5 miljard euro voor de komende drie jaar onverminderd groot. Mede door de tekorten en verduurzamingsopgave heeft de assetclass zorgvastgoed de potentie om de komende jaren verder door te groeien.

Grote vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen waren in het afgelopen jaar belangrijke kopers van zorgvastgoed. Particuliere en gemengde vastgoedfondsen waren goed voor 23% van het transactievolume. Beursgenoteerde vastgoedfondsen namen 18% van het totale transactievolume voor hun rekening. De aankoop door Cofinimmo van een nieuw te bouwen intramuraal zorgcomplex in Hoogerheide (26 miljoen euro) en de aankoop van het woonzorgcomplex Park Boswijk in Doorn door De Vrije Blick (45 miljoen euro) zijn hier goede voorbeelden van.

Ook institutionele beleggers hebben met 22% een belangrijk aandeel in het transactievolume. Samen met beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn zij de voornaamste afnemers van nieuw te bouwen zorgvastgoed. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan het terugbrengen van het tekort aan geschikte zorgwoningen. Een goed voorbeeld is de aankoop door Bouwinvest van een ontwikkeling met 300 intra- en extramurale zorgwoningen aan de Loevensteinlaan in Den Haag.

 

Stabiele markt

De bijna-evenaring van het recordvolume van € 513 mljoen in de eerste helft van 2021, onderschrijft de stabiliteit van zorgvastgoed tussen de andere asset classes. Het gemiddelde volume per transactie nam in 2022 licht toe van 8,4 miljoen euro in 2021 naar 8,5 miljoen euro in 2022. Het aantal transacties bleef met 59 stabiel in het eerste half jaar. In 2021 ging het in de eerste zes maanden om 60 transacties, in 2020 was het 58 transacties. De vraag vanuit beleggers naar zorgvastgoed is met 7,5 miljard euro voor de komende drie jaar onverminderd groot. Het beschikbare kapitaal in relatie tot de omvang van de zorgvastgoedmarkt en de enorme investeringsopgave die de markt kent (tekorten en kwalitatieve mismatch) maakt dat deze asset class de komende jaren veel potentie heeft om verder door te groeien.

Met 9% van het totale transactievolume leveren corporaties een belangrijke bijdrage aan het vergroten en vernieuwen van de zorgvastgoedvoorraad. Corporaties kochten hoofdzakelijk nieuw te bouwen zorgvastgoed.

Ten opzichte van 2021 is het aandeel nieuwbouw en transformaties in het afgelopen half jaar met 43% stabiel gebleven. De verwachting is dat het aandeel van nieuwbouwtransacties de komende jaren toe zal nemen, mede als gevolg van de grote verduurzamingsopgave in de zorgvastgoedmarkt.

Laatste nieuws

Evenementen