CBRE: Groeiend tekort aan zorgappartementen

Er is een groeiend tekort aan vrijesectorzorgappartementen in Nederland, op dit moment bedraagt het 32.000.

Dit tekort kan toenemen tot 52.000 in 2040 als er niet wordt bijgebouwd. Doordat senioren momenteel minder snel verhuizen vanwege een gebrek aan passend aanbod, wordt de doorstroom op de woningmarkt geremd. Dit blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Het tekort aan vrije sector zorgappartementen in 2040 beperkt zich niet tot de Randstad en ligt verspreid over heel Nederland. De grootste concentraties met tekorten in 2040 liggen in de COROP-gebieden Utrecht, Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond, Veluwe en diverse gedeelten in Noord-Brabant. Dit geeft de noodzaak aan van investeringen in vrijesectorzorgappartementen door het gehele land.

In het onderzoek is op gemeentelijk niveau onder andere rekening gehouden met het aantal ouderen, de hoeveelheid thuiszorgindicaties, de verhuisgeneigdheid, de huidige woonsituatie van 65+ers (koop, sociaal of vrije sector), het besteedbaar inkomen en het bestaande aanbod vrije sector zorgappartementen.

Steeds meer beleggers zien kansen in het investeren in zorgvastgoed, waaronder vrije sector zorgappartementen. In de eerste helft van 2018 werd ruim € 345 mln in zorgvastgoed geïnvesteerd, een stijging van 48% ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. Het totale volume dat door beleggers in deze sector in 2017 werd geïnvesteerd bedroeg € 631 mln. Circa 40% van het vastgoed dat in de eerste helft van 2018 werd verkocht, was in eigendom van zorginstellingen. Circa 30% van het vastgoed is verkocht aan buitenlandse investeerders.