C&W: kantorenleegstand gedaald tot laagste niveau sinds 2007

De kantorenleegstand in Nederland is in het afgelopen jaar gedaald van 13,1% naar 11,7% van de totale kantorenvoorraad eind 2017. Dit is het laagste niveau sinds 2007, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Cushman & Wakefield.

De totale kantooropname in 2017 komt met 1,26 miljoen m² uit op ongeveer hetzelfde niveau als in 2016, maar blijft achter bij de eerder geprognosticeerde 1,4 miljoen m². Hoewel de bereidheid van organisaties om te verplaatsen is toegenomen, neemt kwalitatief hoogwaardig beschikbaar aanbod op populaire locaties af. Dit remt de verhuisbewegingen of zorgt voor een overloopeffect naar nabijgelegen gebieden.

Leegstaande kantoren die voor de verhuur worden aangeboden zijn samen goed voor 5,7 miljoen m². Dat is 17% lager dan het totaal van eind 2016 en komt neer op 11,7 procent van de totale kantorenvoorraad. Daarmee ligt het leegstandspercentage op het laagste niveau sinds 2007. Geografisch zijn grote verschillen zichtbaar. In verhouding tot vorig jaar is de leegstand in Roosendaal met 60 procent het sterkst gedaald gevolgd door Schiedam, Leiden, Groningen, Diemen, Almere, Smallingerland, Heerenveen, Amsterdam en Zoetermeer.

Ondanks de sterke daling ligt de leegstand van vier gemeenten in de top tien nog boven het landelijke gemiddelde van 11,7%. De top tien steden met de sterkste leegstandsdaling is een mix van kernsteden en randgemeenten. Opvallend is dat de sterke daling in de meeste kernsteden leidt tot een leegstandspercentage dat dicht in de buurt komt van een gezond leegstandsniveau van circa vijf tot zeven procent (frictieleegstand) wat in veel gevallen niet geldt voor de randgemeenten.

Naast de gunstige leegstandsontwikkelingen op de Nederlandse kantorenmarkt, groeit het aantal kantoorbanen in Nederland, slinkt de kantorenvoorraad en neemt de gemiddelde huurprijs voor een kantoor toe. De gemiddelde huurprijs bedraagt nu €134 m2 per jaar. De opname van kantoorruimte is met 1,26 miljoen m² in 2017 gestagneerd op vrijwel hetzelfde niveau als in 2016. Op basis van de ontwikkelingen in de eerste helft van 2017 was het nog de verwachting dat de opname in 2017 op circa 1,4 miljoen m² uit zou komen.

Van de totale opname in 2017 in Nederland is 32 procent gerealiseerd in Amsterdam. In 2016 kwam dit op een vergelijkbaar percentage van 31 procent uit. De top tien gemeenten met de hoogste opname in 2017 wordt gecompleteerd door Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Haarlemmermeer, Eindhoven, Amersfoort, ’s-Hertogenbosch, Hilversum en Amstelveen. Samen zijn zij goed voor 64 procent van de totale opname, net als in 2016. De samenstelling van de top tien is nu wel anders dan vorig jaar. Zo hebben Rotterdam en Utrecht van stuivertje gewisseld, is Den Haag een plekje gestegen en is Eindhoven twee plaatsen gedaald, aldus Cushman & Wakefield.