Bouwinvest boekt in 2018 voor tweede jaar op rij recordrendement van 12,4%

De institutionele vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest boekte een totaalrendement van 12,4% in 2018 – hetzelfde rendement als in 2017. 

Het sterke resultaat is vooral te danken aan de bovengemiddelde prestaties van de drie Nederlandse core unleveraged fondsen die in 2018 een gemiddeld rendement van 15,0% hebben geleverd tegen 13,9% een jaar eerder. Met name het Dutch Residential Fund presteerde bijzonder sterk.

Het geïnvesteerde kapitaal van Bouwinvest groeide met 20% van € 9,4 mrd in 2017 naar € 11,3 mrd in 2018. Dat komt vooral door de sterke groei van het Dutch Residential Fund en de drie regionale mandaten: Europe (excl. Nederland), North America en Asia-Pacific. Deze resultaten liggen in lijn met de doelstelling om de portefeuille met 40% te laten groeien tot € 15 mrd geïnvesteerd kapitaal per 2021. De drie bovenstaande regionale mandaten zijn in 2018 samen met 23% toegenomen naar een totaal van € 3,2 mrd geïnvesteerd kapitaal en zijn daarmee goed voor bijna 28% van de totale portefeuille.

Dick van Hal, CEO Bouwinvest: ‘Afgelopen jaar vierde Bouwinvest zijn 15e verjaardag als een onafhankelijke belegger en investment manager van de Nederlandse sectorfondsen. Het was een goed jaar voor ons. Ons rendement op het geïnvesteerde vermogen in 2018 kwam voor het vierde jaar op rij in de dubbele cijfers uit. In 2018 sloten we transacties ter waarde van € 1,6 mrd, twee keer zoveel als in 2017, waarvan € 853 mln beleggingen buiten Nederland betroffen. Daarnaast mochten we een aantal nieuwe klanten verwelkomen, waardoor het totaal nu op 22 uitkomt. En om onze internationale portefeuille te laten groeien hebben we een kantoor in Sydney geopend om zo dichter op de beleggingen in de Asia-Pacific regio te zitten. Daarnaast zijn we van plan later dit jaar een kantoor te openen in New York.’

Het afgelopen jaar belegde Bouwinvest in huurwoningen in Los Angeles, New York, Tokio, Shanghai en Parijs, en het kantoorgebouw ‘The Spiral’ aan Hudson Yard in New York. In Nederland is een aantal nieuwe projecten toegevoegd aan de pijplijn, waaronder het woonproject Sluishuis in Amsterdam en het kantoorgebouw Central Park bij Utrecht Centraal. Alles bij elkaar genomen is de waarde van projecten in de pijplijn gestegen naar € 1,8 mrd.

Van Hal voegt daaraan toe dat de vraag naar duurzame en energieneutrale woningen wereldwijd is toegenomen, zowel onder de gebruikers als de kopers van vastgoed: ‘Dit creëert mogelijkheden voor een bedrijf als Bouwinvest om te investeren in duurzaam en energieneutraal vastgoed en om de duurzaamheid van de huidige portefeuille te verbeteren. We boekten op dit gebied een sterke vooruitgang in 2018. Maar liefst 78,7% van ons geïnvesteerde vermogen valt onder de categorie duurzame beleggingen.’