Bouwfonds IM verkoopt portefeuille van ruim € 4 mrd

Bouwfonds IM stoot een groot deel van haar portefeuille af. Het betreft ondermeer de business unit Parking. Die wordt overgenomen met financiering van Commonwealth Investment, gelieerd aan de familie Dreesmann.

Bouwfonds Investment Management is een dochter van Rabo Vastgoedgroep. De verkoop is in lijn met de strategie van Rabo Vastgoedgroep om haar activiteiten op het gebied van fonds- en asset management te verminderen. De afbouw bestaat uit de volgende onderdelen:

• Management buy-out, financieel ondersteund door Commonwealth Investments.
• Herkapitalisatie aandelen IEF Capital Berlage
• Overdracht deel van aandelen CIF Vaste lijnen en CAIW aan EQT Infrastructure en de masten aan Tennet
• Verkoop Business Unit Agri

Jaap Gillis, ceo Bouwfonds IM: ‘Het afgelopen jaar hebben we belangrijke delen van onze portefeuille afgestoten. Bij deze operatie hebben steeds de belangen van onze klanten, onze medewerkers en moederbedrijf Rabobank voorop gestaan.
Marnix Boessenkool, cfo Bouwfonds IM: ‘Door deze vervreemding is de portefeuille van Bouwfonds IM inmiddels teruggebracht van ruim € 6,3 mrd in 2015 naar € 2,1 mrd nu.’

Bouwfonds IM heeft 5 maart verschillende activiteiten via een management buy-out overgedragen aan de verantwoordelijke managers van de betreffende Business Units, financieel gesteund door Commonwealth Investment. De transactie betreft alle activiteiten van de business unit Parking, de meeste activiteiten van de business unit Residential en het Duitse communicatie-infrastructuurfonds (BCIF II).
‘Wij zijn ervan overtuigd dat met deze management buy-out de belangen van onze klanten, medewerkers en stakeholders het best zijn gediend. Het team dat de nieuwe onderneming gaat leiden, is al een aantal jaren verantwoordelijk voor de activiteiten van deze fondsen en is als geen ander in staat om deze succesvol voort te zetten’, aldus Jaap Gillis.

In november 2017 hebben IEF Capital (een joint venture van Bouwfonds IM & IEF) en CBRE Global Investors bekend gemaakt dat een consortium onder leiding van CBRE Global Investors, bestaande uit drie Nederlandse institutionele beleggers en het CBRE Dutch Retail Fund, de aandelen in IEF Capital Berlage Zuid en IEF Capital Berlage HB ll hebben geherkapitaliseerd.

Eind november 2017 maakte Bouwfonds IM tevens bekend een deel van haar indirecte belangen in de bedrijven CIF l: vaste lijnen (via Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund - gespecialiseerd op het gebied van communicatie en infrastructuur) en CAIW te hebben overgedaan aan EQT Infrastructure.
CIF I is een coaxial en fibre infrastructure bedrijf dat breedbandtoegang verschaft aan meer dan 350.000 huishoudens in Nederland. CAIW Holding is een aanbieder van kabel tv, digitale telefonie en internet. Tevens heeft Bouwfonds IM in november 2017 haar indirecte belangen van de masten uit CIF l overgedragen aan Tennet.

Marnix Boessenkool: ‘Wij zijn zeer content dat we met name in de tweede helft van 2017 deze resultaten hebben kunnen boeken en voorbereiden. De afbouw en de management buy-out, waarbij vele partijen betrokken zijn geweest, was een gecompliceerde operatie die grote zorgvuldigheid vereiste en is naar tevredenheid afgerond’.

Bouwfonds IM zal de resterende activiteiten voortzetten met het bestaande directieteam bestaande uit Jaap Gillis, Marnix Boessenkool en Rudolf Thomeer. Rabobank blijft het bedrijf ondersteunen en zet zich sterk in voor een soepele overgang naar de nieuwe eigenaren.

Laatste nieuws

Evenementen