Bouwers weggelopen bij Zuidas-dok

De bouwers Heijmans, Fluor en Hochtief hebben het werk rond het Zuidas-dok neergelegd. Dit valt middenin de onderhandelingen over het herijken van het project. Bouwers hebben grote problemen met de verdeling tussen kosten en risico's bij dit soort grote infrastructurele projecten.

Dit meldt Cobouw en wordt bevestigd door de projectorganisatie Zuidasdok. Heijmans, Fluor en Hochtief zijn verenigd in de combinatie ZuidPlus en hadden 500 man aan het werk aan het Definitief Ontwerp. Die hebben nu het werk neergelegd.   

De bouw had in 2020 moeten starten en in 2028 had het opgeleverd moeten zijn. De vrees is nu dat het project aanzienlijke vertraging oploopt. Het project is aan de combinatie in januari 2017 gegund voor € 990 mln.  

Minister Cora van Nieuwenhuizen meldde in mei 2019 al dat de onderhandelingen stroef verliepen. De bouwcombinatie heeft problemen met de risico's in combinatie met de inschrijfprijs en wil het contract herijken.

Dit is niet het eerste grote inftastructurele project dat tegen moeilijkheden aanloopt. De project bij knooppunt Hoevelaken wordt bijvoorbeeld geheel opnieuw aanbesteed. 

Tijdens de aanbesteding van het Zuidasdok was alleen de combinatie BAM, TBI en VolkerWessels mede in de race als geïnteresseerde partij.