Bouw betaalbare woningen die weinigen kunnen betalen dreigt

Bij de inhaalslag die het kabinet wil maken met het inlossen van de woningnood dreigt het kabinet volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) in te zetten op te dure woningen. Daardoor zou het gros van de woningzoekers alsnog buiten de boot vallen.

In de nieuwe woningbouwplannen van het kabinet worden woningen met koopsommen tot de NHG-grens van € 355.000 als betaalbaar beschouwd. Dit blijkt uit de Nationale Bouw en Woonagenda waarover de Tweede Kamer 12 april debatteert. Daarbij worden tot en met 2030 zo’n 900.000 nieuwe woningen voorzien. Tweederde daarvan moet in een deze ‘betaalbare’ prijscategorie vallen.

Inkomen te laag 

Uit een analyse van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een woning van € 355.000 voor veel Nederlanders alsnog onbetaalbaar is. Op basis van de hypothecaire verstrekkingsnormen kunnen een fulltime werkende politieagent (referentiesalaris € 2.912 bruto) en een in deeltijd werkende secretaresse (€ 1.605) samen maximaal € 272.431 lenen voor een woning. Een voltijds werkende loodgieter (€ 2.225) en een parttime leerkracht op in het basisonderwijs (€ 2.430) komen samen niet  verder dan € 280.728. Een alleenstaande verpleegkundige (€ 3.687) leent hoogstens € 216.957 en een pas afgestudeerde academicus (€ 2.815) gemiddeld € 166.211.

Stijgende rente

Wie op basis van twee inkomens € 5.485 per maand binnensleept kan wel de felbegeerde hypotheek van € 355.000 krijgen, al moet de hypotheekrente die VEH in de rekenvoorbeelden heeft vastgepind op 1,95% niet al te veel gaan stijgen. Die zou de leencapaciteit voor huizenkopers nog verder verslechteren.

Lees ook: Nieuwbouwambitie woningen onhaalbaar door forse stijging bouwkosten

‘De bouw van écht betaalbare woningen wordt nog een hele uitdaging’, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. ‘Naast de kwantiteit moet ook de kwaliteit op orde zijn. Als de bouwproductie niet past bij de financiële mogelijkheden en woonwensen van de doelgroepen, dan wordt het woningtekort maar deels opgelost. Daarom vragen we het kabinet niet met de NHG-grens te werken. Goedkopere woningen moeten worden gegarandeerd door de bouwplannen verder te specificeren naar type, prijsklasse en aantallen.’