Blackstone verkoopt nog even niet, Unibail-Rodamco juist wel

Blackstone heeft het pakket van Nederlandse winkelcentra van Multi dat eerder dit jaar in de etalage werd gezet, uit de verkoop gehaald.

Tegelijkertijd is bekend geworden dat Unibail-Rodamco zijn winkelcentra in Zoetermeer en Almere wil afstoten.

Eerder dit jaar meldde EuroProperty, het blad van PropertyNL/PropertyEU, dat Blackstone, eigenaar van Multi Vastgoed, alle winkelcentra van Multi in Nederland, behalve Forum Rotterdam, wil verkopen. De Amerikaanse investeerder had daarvoor een bedrag van ongeveer € 300 mln in gedachten, aldus het blad. Volgens waarnemers wil de Amerikaanse investeerder de winkelcentra als één pakket verkopen.

Nu zegt Josip Kardun, CEO van Multi, in een interview met PropertyNL dat Blackstone heeft besloten een gunstiger moment voor de verkoop af te wachten. Er liggen volgens Kardun weliswaar interessante biedingen van interessante partijen maar Blackstone heeft geconcludeerd dat het niet het beste verkoopmoment is.

‘Sinds zo’n zes maanden geleden is de markt behoorlijk gewijzigd. Van een markt waar gemaks-retailvastgoed nog goed verhandeld werd, is dat nu veel minder het geval,’ zegt Kardun, die afgelopen voorjaar Jaap Blokhuis opvolgde als CEO van Multi. Kardun: ‘De biedingen waren voor Blackstone interessant maar te laag. De portefeuille is niet slecht: hij rendeert nog altijd voor ons. We wachten nu gewoon een beter moment af. Onder de vleugels van Blackstone hebben we die luxe.’

Dit weekend werd bekend dat Unibail-Rodamco wel een goed verkoopmoment ziet voor de winkelcentra in Zoetermeer en Almere. Volgens betrouwbare bronnen zijn ze onlangs in de etalage gezet. Cushman & Wakefield zou zijn aangetrokken voor de begeleiding van de verkoop. Als voor beide winkelcentra een koper is gevonden houdt Unibail-Rodamco in Nederland alleen nog Stadshart Amstelveen en de ontwikkeling Mall of the Netherlands in Leidsenhage in portefeuille.

Een reden voor de voorgenomen verkoop is volgens betrokkenen dat de Franse vastgoedinvesteerder zich wil concentreren op de realisatie van Mall of the Netherlands in het dicht bij Zoetermeer gelegen Leidsenhage. Dit moet een voor Europa toonaangevend winkelcentrum worden, een herontwikkeling en uitbreiding waarin Unibail-Rodamco bijna € 500 mln investeert.

Het huidige winkelcentrum Leidsenhage van 75.000 m² wordt momenteel uitgebreid naar een Mall of the Netherlands van 117.000 m². Momenteel komen er 7 mln bezoekers per jaar. Binnen een cirkel van 30 autominuten rijden wonen er 2,4 mln mensen. De Mall of the Netherlands moet in 2019 officieel opengaan.                              

Van de investering van in totaal € 505 mln was per 31 december 2016 € 221 mln uitgegeven, vooral aan acquisities om het eigendomsdeel van Unibail-Rodamco te vergroten. Dat ligt nu op 66.000 m² van de 75.000 m². Onder de andere eigenaren is Redevco, dat de C&A heeft gehouden. In de vereniging van eigenaren heeft Unibail-Rodamco echter een ruime meerderheid.

Het feit dat Unibail-Rodamco het eigendom van de winkels in zowel Zoetermeer als Almere moet delen met andere eigenaren zou de tweede reden zijn waarom hij beide winkelcentra in de verkoop heeft gezet.

Citymall Almere is bijna 90.000 m2 groot en telt 130 winkels en een bioscoop. Unibail-Rodamco kocht het winkelcentrum met jaarlijks 9 miljoen bezoekers in 2002.

Het winkelcentrum Zoetermeer telt 77.000 m2 en 107 winkels, horecapunten enz. en trekt 10 miljoen consumenten per jaar. Het zit sinds 1983 in de portefeuille van Unibail-Rodamco.

Het interview met Josip Kardun, zijn eerste als CEO van Multi, publiceren wij in het septembernummer van PropertyNL Magazine, dat komende vrijdag verschijnt.