Besmetting op huizenmarkt

Veranderende prijzen op de Amerikaanse huizenmarkt kunnen leiden tot soortgelijke verschuivingen in de huizenprijzen van de meer geavanceerde economieën van Europa.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 28 mei 2021

En stijgende huizenprijzen in Amsterdam kunnen effect hebben op andere delen van ons land, maar niet alle provincies blijken even kwetsbaar.

Van besmetting op huizenmarkten is sprake als de prijsontwikkeling van de ene huizenmarkt die van een andere beïnvloedt, na correctie voor de invloed van lokale prijsdeterminanten van die tweede huizenmarkt, overige buitenlandse factoren en internationale gemeenschappelijke invloeden op de prijsvorming in beide huizenmarkten. ‘We weten hier nog niet zo veel over. Wel is geconstateerd dat bepaalde gebeurtenissen, zoals de Amerikaanse huizenmarktcrisis in 2007–2008, regionaal en wereldwijd tot vergelijkbare ontwikkelingen in huizenprijzen lijken te hebben geleid. Ik ben daar dieper ingedoken’, vertelt Knoppel.

De huizenprijsontwikkeling in de VS lijkt inderdaad structureel invloed uit te oefenen op de huizenmarkten van veel van de meer geavanceerde economieën van Europa. Ook zag Knoppel dat hausseperiodes op de Amerikaanse markt kunnen leiden tot een zeepbel op de huizenmarkten van andere landen, waardoor deze meer vatbaar worden voor economische achteruitgang of zelfs crises op een later moment.

De besmetting lijkt zowel in perioden van laagconjunctuur als in perioden van hoogconjunctuur een issue te zijn, met vaak een aanzienlijk effect op de prijzen.

In zijn proefschrift zoekt Knoppel ook antwoord op de vraag hoe internationale besmetting op de huizenmarkten verminderd kan worden.

 

‘Contagion in Housing Markets’, proefschrift van Michel Knoppel, Universiteit van Amsterdam