Beleggingsvolume naar € 21 mrd

De dynamiek in het Nederlands commercieel vastgoed is in 2017 naar een ongekend niveau gestegen. Nog nooit is een zo’n groot volume aan geld geïnvesteerd en zijn er zulke grote aantallen deals geregistreerd.

De researchafdeling van PropertyNL had eind november al € 18,7 mrd aan beleggingsdeals geregistreerd en de verwachting is dat er eind december nog vele honderden miljoenen zijn bijgekomen. Een – ongekend – niveau van € 20,5 mrd of zelf hoger lijkt haalbaar.

In alle segmenten, in de gebruikers- en beleggingsmarkten, stijgt het aantal door PropertyNL geregistreerde transacties. In 2010 registreerde PropertyNL op jaarbasis 7749 transacties, in 2016 was dat gestegen tot meer dan 11.000 en dat aantal was begin december dit jaar al overtroffen.

Die grotere aantallen zijn niet alleen een weerspiegeling van de toenemende transparantie in de markt (meer partijen die deals melden), maar ook van de toenemende dynamiek. Dat is zeker het geval in de beleggingsmarkt. Dré van Leeuwen, hoofd Capital Markets JLL, signaleerde halverwege 2017 in PropertyNL Magazine  al dat de vraag naar Nederlands vastgoed ongekend groot is en het aanbod overstijgt. ‘Voor de meeste recente gebouwen en portefeuilles die wij hebben verkocht was er voor iedere te investeren euro gemiddeld € 5 beschikbaar. De onderbieders zijn nog altijd op zoek naar mogelijkheden om hun kapitaal te laten renderen.’ Die bieders komen uit alle windstreken en de buitenlandse partijen domineren de aankopen in de Nederlandse markt.

Zie voor het volledige artikel PropertyNL Magazine nr. 12, dat aanstaande vrijdag verschijnt.