Beleggers keren terug naar Nederlandse vastgoedmarkt

Beleggers keerden in Q4 2021 massaal terug naar de Nederlandse commerciële vastgoedmarkt.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 25 februari 2022

Dat gebeurde in grotere aantallen dan in welk kwartaal dan ook sinds eind 2018, blijkt uit de RICS Global Commercial Property Monitor.

+36% van de respondenten in Nederland zag in het laatste kwartaal van 2021 een stijging van het aantal aanvragen van investeerders, ruim boven het Europese gemiddelde van +20%. Dit was een stijging ten opzichte van de +28% van de respondenten in het voorgaande kwartaal.

Dit leidde tot een stijging van de Investeringssentimentindex +17 in Q3 tot +23 in Q4. De Occupier Sentiment Index bleef met +13 ook positief, maar de respondenten zagen de retailsector (–30%) als een rem op de totale huurvraag. De huurvraag naar bedrijfsruimte steeg volgens de respondenten wel met 74%.

Het algemene sentiment in Nederland was een van de hoogste in Europa. Alleen Griekenland, Portugal en Kroatië eindigden hoger. België eindigde helemaal onderaan.

Interessant is dat de Nederlandse respondenten kantoorruimte niet essentieel vonden om als bedrijf succesvol te kunnen opereren. Minder dan 40% van de respondenten gaf dit aan, tegenover meer dan 80% in bijvoorbeeld Frankrijk.

www.rics.nl