Ballast Nedam en Credit Linked bouwen woningen in Dordrecht

Ballast Nedam Development en Credit Linked Beheer hebben een intentieovereenkomst ondertekend voor 220 woningen in Gezondheidspark Dordrecht.

Gezondheidspark Dordrecht is een gebiedsontwikkeling van Ballast Nedam Development met 720 duurzame appartementen. De eerste ontwikkelfase omvat 300 appartementen en een plint aan de voetgangersverbinding tussen het ziekenhuis en het sportcomplex. Om deze ontwikkeling verder invulling te geven zijn Credit Linked Beheer en Ballast Nedam Development een strategische partnerschap aangegaan voor de ontwikkeling van ongeveer 220 energieneutrale appartementen. Deze appartementen voorzien in de woonbehoeften voor woningzoekenden in alle segmenten, waaronder midden- en sociale huur.

Gezondheidspark
Het Gezondheidspark is een druk bezochte locatie in de gemeente Dordrecht, met voorzieningen zoals het Sportiom, waar het EK shorttrack en andere sportevenementen worden georganiseerd. Zowel het stedenbouwkundige plan als de appartementengebouwen zijn door Rijnboutt Architecten uit Amsterdam ontworpen. Het gebied zal groen worden ingericht met daarbij speciale aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en de invloed daarvan op de mens. In het ontwerp van de openbare ruimte worden de huidige voetgangersverbindingen versterkt en aangevuld met commerciële functies. Hierdoor ontstaan ontmoetingsplekken en een levendig gebied. Aan deze levendige esplanade zijn boven de voorzieningen appartementen ontworpen.

Volgend jaar start de bouw van de eerste fase, met ongeveer 300 woningen tussen het ziekenhuis en de sportfaciliteiten. Het programma bevat sociale, middeldure en vrije sectorhuurappartementen. Daarna volgt de ontwikkeling van de volgende fases ter plaatse van de huidige parkeerplaatsen aan de zijde van de Overkampweg. Credit Linked Beheer voorziet met 220 appartementen in de eerste fase in de woonbehoefte van een brede doelgroep.

Alle appartementen van Credit Linked Beheer zijn energieneutraal met een BENG-2 indicator van nul. Het energielabel is daarmee A++++. Door opwekking van hernieuwbare energie en het beperken van primaire fossiele brandstoffen is dit mogelijk. De appartementen zijn voorzien van vloerverwarming en aangesloten op het stadswarmtenet. Om de duurzaamheidsambitie mogelijk te maken en een groencertificaat te kunnen verkrijgen wordt er onder andere gebruik gemaakt van FSC-hout. Duurzaamheid binnen het plan is meetbaar door middel van een GPR-waarde van gemiddeld 8. 

 In het gebied kan iedereen gebruik maken van duurzame mobiliteit in de vorm van elektrische deelauto’s en elektrische fietsen. Om de bereikbaarheid en het bewegen te bevorderen worden er goed bereikbare fietspaden gerealiseerd en stopt het openbaar vervoer midden in het plangebied. 

Elkaar ontmoeten
Naast een levendige en verkeersluwe openbare ruimte die wordt ingericht om er te kunnen verblijven worden in de bouwblokken gezamenlijke (dak)tuinen opgenomen. Aan de achterzijde van het appartementencomplex van de eerste fase is een groene binnentuin ontworpen. Ook wordt er bijvoorbeeld een jeu de boules baan aangelegd.