BK-studenten bouwen circulaire uitkijktoren in Nieuw Delft

Aan de Westlandseweg in Delft wordt een bijzonder object gebouwd: een tijdelijke, circulaire uitkijktoren, bijna volledig gemaakt van hout zonder schroeven, lijm of spijkers.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 26 februari 2021

De toren is ontworpen en wordt gebouwd door BK studenten Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg, die eind 2019 een ontwerpwedstrijd wonnen van studievereniging DBSG Stylos en projectorganisatie Nieuw Delft.
In de ontwerpwedstrijd werden bouwkundestudenten van de TU Delft uitgedaagd om een tijdelijke en circulaire uitkijktoren te ontwerpen, waarmee de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft vanuit de lucht te volgen is. De toren is een aanvulling op de tijdelijke broedplaats van minimal food waste-beweging I Change, die sinds 2018 is gehuisvest op het braakliggende terrein aan de Westlandseweg.

Verplaatsbaar en circulair
Bijzonder aan het ontwerp is vooral de innovatieve constructie. Er worden geen schroeven, spijkers of lijm gebruikt, maar de balken worden tegen elkaar aan geklemd met stalen banden. ‘Zo blijft het hout onbeschadigd, waardoor het later opnieuw te gebruiken is. Bovendien is de toren op die manier gemakkelijk op en af te bouwen’, vertellen Green en Sundberg. Het ontwerp scoort daarmee hoog op het aspect losmaakbaarheid als onderdeel van circulariteit. Omdat het om een tijdelijke uitkijktoren gaat, was dit een belangrijke voorwaarde voor het ontwerp.

Tekenen en rekenen
Green en Sundberg werkten hun idee afgelopen jaar uit tot een veilig en haalbaar ontwerp. Het Brits–Zweedse ontwerpteam vertelt: ‘Wanneer je een nieuwe constructiemethode gebruikt, moet je alles tot in de kleinste details berekenen en uitdenken. Gelukkig hebben we daarbij veel hulp gekregen van bedrijven die het project steunen.’

www.tudelft.nl/2021/bk