Aziaten kopen Maastoren Rotterdam

Een joint venture heeft met Aziatisch geld de Maastoren in Rotterdam gekocht. 

De verkoper is NorthStar Realty Europe (NRE).
De joint venture bestaat uit de Duitse ontwikkelende belegger FOM Real Estate, Asia Pacific Real Estate en Coquine SA uit Zwitserland.

70% verhuurd
NRE verwierf het 165 meter hoge kantoorgebouw in Rotterdam van 44 verdiepingen, een totale oppervlakte van circa 38.000 m² en 639 parkeerplaatsen in een inpandige parkeergarage, in december 2014. 70% van het kantoorgebouw is langjarig verhuurd aan Deloitte en AKD. In de tweede helft van 2017 verlengden beide partijen de huurovereenkomsten in de Maastoren langjarig. 

Met de verkoop realiseert NRE een premie op de taxatie die in juni 2017 is uitgevoerd. Deze taxatie ging vooraf aan de huurverleningen met Deloitte en AKD. De Maastoren was het grootste nog resterende object van NRE in Nederland. Deze transactie betreft de verkoop van het laatste object van NRE in Nederland en luidt daarmee het vertrek van NRE in op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt.

Eerste aankoop
Voor het platform is dit de eerste aankoop in Nederland. In Duitsland heeft FOM via Asia Pacific al eerder twee assets verkocht aan Aziatische beleggers: het hoofdkantoor van Thales in Stuttgart dat door FOM is ontwikkeld en het hoofdkantoor van Allianz in Berlijn-Adlershof dat is ontwikkeld in samenwerking met Corpus Sireo in 2017.

FOM Real Estate leidt de joint venture dat nu de Maastoren heeft gekocht. FOM Real Estate en Coquine zijn de laatste decennia actief geweest in projectontwikkeling in Duitsland, Coquine met name via investeringen. FOM uit Heidelberg is naast ontwikkelaar ook service providor en investeerder en heeft sinds 1997 € 3 mrd aan project opgeleverd.

APACRE
Asia Pacific (APACRE) uit Singapore is asset manager van Aziatische institutionele investeerders en family offices. Coquine uit Pontresina investeert in diverse Duitse ontwikkelbedrijven, waaronder Fay Projects en adviseert private en institutionele klanten over investeren in vastgoedleningen.

De bedoeling is dat het platform meer non-Europese investeerders begeleidt naar stabiele en duurzame investeringen in core vastgoed en landmark-gebouwen in Continentaal Europa en de Noord-Europese landen. Dat kan zowel via single assets als club deals en fondsen. Bij de Maastoren ligt het accent op prime core vastgoed, maar ook portefeuilles en kasstroom genererend vastgoed staat op het netvlies van de investeerders.

Yield spread
Boris Ziermans, international partner bij Cushman & Wakefield: 'De succesvolle verkoop van de Maastoren is een blijk van de verhoogde interesse van beleggers voor de Rotterdamse kantorenmarkt in de zoektocht naar een aantrekkelijk rendement. De huidige yield spread voor kwalitatief goede kantoren op aantrekkelijke locaties in de vier grote steden maakt dat core beleggers zich na Amsterdam in toenemende mate op steden als Utrecht en met name Rotterdam en Den Haag concentreren.'

De koper werd in deze transactie geadviseerd door Cornerstreet Capital en juridisch bijgestaan door Loyens & Loeff. Colony Northstar werd geadviseerd door Cushman & Wakefield en juridisch bijgestaan door Clifford Chance.