Amvest en Wessels Zeist geven startsein Gortercomplex Leiden

Woensdag 4 april is het feestelijke startschot gegeven voor de bouw van het Gortercomplex aan de Wassenaarseweg 54-58 in Leiden.

Het betreft de renovatie van het monumentale voormalige TNO-kantoorgebouw en de bouw van twee nieuwe woontorens met ondergrondse bergingen en een parkeerkelder. In totaal worden er 213 appartementen in het vrijesectorhuursegment en 160 parkeerplaatsen gerealiseerd. Alle woningen worden opgenomen in de beleggingsportefeuille van het Amvest Residential Core Fund (ARC Fund). Ruim 70 procent wordt verhuurd in het middeldure segment. Het project is een gezamenlijke ontwikkeling van Amvest en Wessels Zeist.

De woontorens en het bestaande Gortergebouw vormen samen het Gortercomplex. Het Gortergebouw werd midden vorige eeuw in gebruik genomen door het Academisch Ziekenhuis Leiden als onderzoeksgebouw. De voormalige laboratoriumruimten maken nu plaats voor 54 compacte loftwoningen.

De nieuwe woontorens bestaan uit 13 bouwlagen met in totaal 159 appartementen, variërend in grootte van ongeveer 60 tot 110 m2. Eén toren vormt met het bestaande gebouw een ensemble. De andere toren staat solitair in het park. De nieuwe torens zijn, in contrast met de bestaande zware bakstenen bebouwing, licht en transparant van karakter. De verbinding met het monumentale Gortergebouw wordt gezocht door de toepassing van metselwerk op de onderste bouwlagen.

Het ontwerp is van Group A architects. Wessels Zeist en IBB Kondor zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het Gortercomplex. In 2016 kocht de joint venture van Amvest en Wessels Zeist de locatie van de Oudendal Groep, die ook nauw bij het ontwikkeltraject betrokken is geweest.

De stadsappartementen voorzien in een type woning waar veel vraag naar is maar bijzonder weinig wordt aangeboden in Leiden. De middeldure huurwoningen zijn met name bedoeld voor starters en young professionals. Het Gortercomplex is goed gesitueerd, op loopafstand van het Centraal Station en het centrum van Leiden. Naar verwachting wordt het getransformeerde Gortergebouw medio 2019 opgeleverd. De nieuwe woontorens volgen een half jaar later.

Het Gortercomplex is onderdeel van de transformatie van het campus-achtige Boerhaavegebied in Leiden. Op dit voormalige universiteitsterrein komt een mix van wonen, werken en educatieve functies.