Amsterdam meer in het vizier bij Brexit-uittocht

Amsterdam lijkt nu ook te gaan profiteren van Britse bedrijven en instellingen die vanaf 2019 een alternatief voor de Londense City zoeken

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 25 augustus 2017

Na een aarzelend begin lijkt Nederland en dan met name Amsterdam niet alleen te scoren bij financiële instellingen, maar ook bij mediabedrijven. Frankfurt leek bij financiële instellingen de voorkeur te genieten als alternatief voor Londen, maar de Financial Times meldde in augustus dat in Londen steeds vaker is te horen dat Amsterdam hoog op de lijstjes staat van bedrijven die als gevolg van Brexit (delen van) hun organisatie moeten verplaatsen.
Dat zijn ook bedrijven uit de financiële sector: zo werd bekend dat de Japanse bank MUFG, Tradeweb en de Royal Bank of Scotland voor Amsterdam kiezen. Naast Tradeweb kondigden ook andere Amerikaanse handelshuizen, zoals Radix Trading en Hard Eight Trading, hun komst naar Amsterdam aan. Bij RBS gaat het om een flinke verhuizing: 150 banen gaan naar Amsterdam. Daarmee is de bank, die vorig jaar afscheid nam van de Zuidas, weer snel terug. Ook zou de Amerikaanse bank JPMorgan Chase naast extra kantoorruimte in Dublin ook overwegen uit te breiden in Amsterdam.

Onzeker
Een belangrijke reden voor de aanzwellende geluiden over verhuizingen naar Amsterdam is dat bestuurders van de instellingen onzeker zijn over hoe de overgangsperiode om de EU te verlaten zal verlopen. De Britse bedrijven moeten zich voorbereiden op het scenario dat het Verenigd Koninkrijk uitstapt zonder overeenkomst met de EU.
Naast financiële instellingen kijken ook internationale mediabedrijven als Discovery, de Modern Times Group uit Zweden en Time Warner (Turner International) naar Amsterdam, nu hun Britse licenties – waarmee ze de Europese Unie binnenkomen – binnenkort verlopen. Het besef is doorgedrongen dat deze bedrijven al volgend voorjaar moeten besluiten wat ze gaan doen, aangezien je minstens een jaar moet nemen voor het proces van selectie van kantoorruimte, verplaatsing van personeel en technische ondersteuning.
De instellingen komen graag naar Amsterdam omdat de regels voor handel hier soepeler zijn. Ook worden het vele gebruik van de Engelse taal, het goedgeschoolde personeel hier en de goede infrastructuur geroemd. Netflix opende in 2015 in Amsterdam het Europese hoofdkantoor en kondigde in mei 400 nieuwe banen aan. Ook MTV, onderdeel van Viacom, heeft een sterke aanwezigheid in Amsterdam.

Mediabedrijven
Wethouder Kajsa Ollongren liet weten met vele bedrijven te praten, ook met mediabedrijven. Door Brexit loopt volgens de Britse onderzoeker Expert Media Partners (EMP) ongeveer de helft van de 650 mediabedrijven in Groot-Brittannië, goed voor 12.0000 medewerkers en £ 5 mln media-omzet, gevaar. De bedrijven kunnen, op basis van de vergunningen die de Britse toezichthouder Ofcom heeft verstrekt, zonder extra toestemming nu in de hele EU uitzenden.
Ook bedrijven uit de bouw- en vastgoedsector kijken naar Amsterdam. Zo maakte Baca Architecten, gespecialiseerd in overstromingsrisico’s, bekend een kantoor in Nederland op zetten nadat het aantal opdrachten van buiten het Verenigd Koninkrijk ‘dramatisch’ was gedaald sinds de Brexit-beslissing. Baca praat met een onbekende Nederlandse architect over samenwerking.

Overheid
Ook op het gebied van de Europese overheid hoopt Amsterdam zijn slag te slaan. De regering zal een gloednieuw pand voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aan de Zuidas laten bouwen als Nederland dat EU-agentschap binnenhaalt, zo werd in juli bekend.
Daarnaast wordt € 10 mln geïnvesteerd in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen. Mocht Amsterdam de strijd winnen, dan zal het Rijk voor € 250 à 300 mln het beoogde Vivaldi-gebouw van negentien verdiepingen razendsnel uit de grond moeten stampen.

Britse verhuizingen naar Amsterdam
1.         RBS
2.         MUFG
3.         Tradeweb
4.         Radix Trading
5.         Hard Eight Trading
6.         Baca Architecten
7.         Quant Lab
8.         Tower Research
Bron: PropertyNL Research