Amsterdam-Sloterdijk: Niet langer louter werken

Het kantorenpark Amsterdam-Sloterdijk verandert stapsgewijs in een gebied waar ook wordt gewoond en gerecreëerd

Door Erik de Boer
Gepubliceerd in Locus 1 (zomer 2018)
Ook gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 22 juni 2018

Afgelopen voorjaar arriveerden de eerste 358 bewoners. Nog voor de zomer opent in The Ven hotel Park Inn by Radisson met bijna vijfhonderd kamers.

Het kantorengebied Amsterdam-Sloterdijk werd in de jaren tachtig opgezet als kantorenlocatie specifiek voor telematica-bedrijven. Na het uitbreken van de crisis werd Teleport een van de Amsterdamse kantorengebieden met de hoogste leegstand. Al neemt in Amsterdam de kantorenleegstand relatief snel af; nog steeds staat Sloterdijk bij de zoektocht naar kantoorruimte achteraan in de rij. Een reden voor de gemeente Amsterdam om meer mogelijkheden te bieden voor transformatie van kantoren naar hotels en de toevoeging van woningen. De buurt is veel groener gemaakt, onder meer door de herinrichting van het Orlyplein tot tuinpark. Ook hebben nieuwe horecabedrijven een plek gevonden in het gebied.

Wonen
De eerste bewoners van Sloterdijk-Centrum hebben zich eind februari gevestigd in de Wasa Student Village. De woningen zijn ontwikkeld door Porten Development en bevinden zich pal naast station Sloterdijk. De woningen mogen tien jaar blijven staan, waarna ze plaatsmaken voor permanente woningbouw.
Studentenhuisvesting markeert de overgang naar een wijk waar ook kan worden gewoond. Vorig jaar heeft Amsterdam vijf kavels vrijgegeven voor nieuwbouw in de sociale, midden- en vrije sector. Ook is zelfbouw voorzien.
Zo bouwt Heijmans op kavel N zowel laag- als hoogbouw. In de hoogbouw komen honderd loftappartementen. De laagbouw bestaat uit tien diepe loodswoningen en veertig ‘tuin-lofts’. Woningcorporatie Eigen Haard realiseert een woontoren met 130 sociale huurappartementen aan de zuidkant van het spoor.
Aan het groende stationsplein heeft Team Crossroads met ontwikkelaar TBD een tender gewonnen voor de bouw van twee woontorens: een van negentig meter en een van veertig meter met in totaal 156 huurwoningen voor middeninkomens, 180 onzelfstandige studentenwoningen en 78 vrijesectorwoningen. Bijzonder aandachtspunt is de bouw van betaalbare huurwoningen specifiek voor gezinnen met middeninkomens. De middenhuurappartementen hebben een omvang van tenminste 65 m².

Recreëren
Het voormalige KPN-gebouw wordt verbouwd tot een zaken- en amusementscomplex. The Ven wordt een 24/7-complex waar de hele dag iets te doen is. Er komen hotelkamers, werkplekken en vergaderfaciliteiten, een casino en een restaurant met een panoramisch uitzicht.
De meeste ruimte (28.000 m²) wordt ingenomen door het hotel Park Inn bij Radisson Amsterdam City West. Het interieur van het hotel is ontworpen door designer Karim Rashid. Daarnaast komt er een vestiging van B-aparthotels met zestig serviceappartementen waar gasten voor langere tijd kunnen verblijven.

Werken
Kantoorgebouwen blijven onverminderd onderdeel van het gebied rondom station Sloterdijk. Kortgeleden heeft het Rijksvastgoedbedrijf het Spark-gebouw van OVG Real Estate aangekocht voor de tijdelijke huisvesting van het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Na verhuizing van het EMA eind 2019 naar de Zuidas worden rijksdiensten in het gebouw ondergebracht.

Toekomst
Om het schreeuwende tekort aan woningen in de stad het hoofd te bieden, moet woningbouw over tien jaar nog meer vaart krijgen. Het centrum van Sloterdijk en het aangrenzende bedrijventerrein Sloterdijk I behoren tot de twaalf deelgebieden in het Westelijk Havengebied waar de gemeente voor 2040 een nieuwe stad wil laten ontstaan. Haven-Stad binnen de Ring is straks goed voor 40.000–70.000 nieuwe woningen. Woningbouw op het bedrijventerrein van Sloterdijk moet echter wachten tot 2029 – dat heeft de gemeente zo afgesproken met de bedrijven aldaar. In de plannen van de gemeente krijgt Haven-Stad een gemengd karakter. Zo’n vijftigduizend mensen zullen er werk moeten kunnen vinden.