Alle consumenten met hypotheek- of pensioengebonden beleggingsverzekering geactiveerd

Alle verzekeraars voldoen nu aan de wettelijke activeringsplicht voor hun klanten met een hypotheek- of pensioengebonden beleggingsverzekering.

Eind 2017 constateerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat twee aanbieders nog niet alle juiste stappen hadden gezet. Ook die partijen voldoen inmiddels aan hun wettelijke activeringsplicht.

Het activeren van consumenten met een beleggingsverzekering betekent dat zij door hun verzekeraar worden aangezet tot, en ondersteund met, het inzicht krijgen in de financiële situatie van hun polis. Hiermee krijgen consumenten een overzicht van de verbetermogelijkheden voor enkel hun beleggingsverzekering, zodat zij stappen kunnen ondernemen om hun situatie te verbeteren.

Eind 2017 publiceerde de AFM de resultaten van de eindcontrole bij 19 verzekeraars naar het activeren van klanten met een hypotheek- of pensioengebonden beleggingsverzekering. In totaal gaat het om ongeveer 1,6 miljoen polissen, waarbij verzekeraars voor eind 2016 klaar moesten zijn. Uit die controle bleek dat zeven verzekeraars al hun klanten hadden geactiveerd. Bij tien verzekeraars waren er nog onvolkomenheden, waarvan de AFM in februari meldde dat deze waren opgelost. De twee verzekeraars die nog niet voldeden aan hun wettelijke activeringsplicht, zijn nu ook gereed. Bij één verzekeraar is daar een last onder dwangsom aan voorafgegaan. Het totaal is verwerkt in het overzicht op de website van het Verbond van Verzekeraars. De betreffende verzekeraars publiceren de gewijzigde resultaten ook op de eigen website.