Algemene Rekenkamer: Rijksvastgoedbedrijf maakt minder winst dan gerapporteerd

Het Rjksvastgoedbedrijf maakt veel minder winst op de verkoop van overtollige panden dan wordt gerapporteerd. De Algemene Rekenkamer komt in het afgelopen week gepubliceerde verantwoordingsonderzoek over de afgelopen jaren uit op een verschil van ten minste € 100 mln.

Volgens de Rekenkamer vertoont de boekwaarde van de portefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf opvallende schommelingen. Zo werden tussen 2014 en 2018 83 panden verkocht voor een bedrag van € 259 mln. Daarbij was sprake van een boekwinst van € 102 mln, maar de Rekenkamer achterhaalde dat op dezelfde panden in de jaren ervoor € 100 mln was afgeschreven. Het nettoresultaat bedraagt daarmee slechts € 2 mln.

Als illustratie dient de verkoop van het voormalige Belastingkantoor aan de Steenvoordelaan 370 in Rijswijk. Het pand was afgeschreven van € 11,5 mln naar € 3 mln, waarna het voor € 5,15 mln werd verkocht. Het Rijksvastgoedbedrijf maakte melding van een verkoopwinst van € 2,15 mln, maar Aertgeerts Bouw kon dezelfde dag nog ruim € 4 mln bijschrijven, toen hij het doorverkocht voor € 9,4 mln.

Het Rijksvastgoedbedrijf spreekt tegen dat zich bij deze transactie onregelmatigheden hebben voorgedaan. Aertgeerts Bouw heeft meerwaarde gerealiseerd door het voormalige kantoor als woningproject De Generaal  te kunnen doorverkopen.

img
Redacteur
Profiel