Akkoord met Higbrook Investors voorkomt executieveiling Breevast-portefeuille

De Amerikaanse HighBrook Investors schiet Breevast te hulp bij de aflossing van de lening die rust op de gehele Mesdag Delta portefeuille. Dit hebben beide partijen zondagavond aan PropertyNL laten weten.

Met de overeenkomst die Highbrook en Breevast hebben gesloten wordt de excutieveiling van de in totaal 55 panden afgewend.

Volgens de verklaring van HighBrook en Breevast heeft een vennootschap van HighBrook Investors een bindende en onvoorwaardelijke overeenkomst gesloten met een vennootschap van vastgoedontwikkelaar en belegger Breevast om de gehele portefeuille te verwerven en te herkapitaliseren.

Henk Brouwer van Breevast laat desgevraagd weten dat ‘Breevast blij is met de samenwerking met HighBrook zodat het business plan kan worden afgemaakt.’ Nadere details willen partijen in dit stadium niet verstrekken. De mededeling is opgenomen in het kadaster.

De voorgenomen transactie zal naar verwachting op korte termijn worden afgerond en resulteren in een volledige uitbetaling van de bestaande lening die in handen is van het Amerikaanse hedge fund Davidson Kempner. De lening heeft een omvang van € 615 mln.

De eerder aangekondigde executieveiling die op 15 mei zou plaatsvinden bij BOG, zal door de overeenstemming naar verwachting geen doorgang vinden.

Breevast, zo is met HighBrook overeengekomen, blijft volledig betrokken bij de portefeuille. Het vastgoedbedrijf behoudt de volledige verantwoordelijkheid voor het property, asset & development management voor de portefeuille. Dit zal gebeuren aan de hand van een proactieve asset managementstrategie en businessplan die HighBrook en Breevast gezamenlijk hebben opgesteld voor de portefeuille.

De Mesdag Delta portefeuille omvat in totaal 18 kantoorgebouwen, 16 bedrijfspanden, 9 winkelcentra, 6 high street winkelpanden, een hotel, 2 woningen en een perceel grond. Het totale vloeroppervlakte bedraagt bijna 460.000 m2. In de portefeuille zitten onder andere het NH hotel in Utrecht, verschillende panden in Amsterdam zuid Oost en op de Zuidas, een kantoorpand (Schimmelt 34) in Eindhoven en winkelcentrum De Nieuwe Passage in Schiedam. Een compleet overzicht van de portefeuille vindt u hier.

Volgens het informatiememorandum dat is opgesteld voor de veiling levert de portefeuille jaarlijks ruim € 41 mln aan huuropbrengsten op. De bezettingsgraad is 77%.

Dankzij de overeenkomst met HighBrook ontsnapt Breevast aan een executieveiling van de portefeuille. De afgelopen jaren verkeerde Breevast in financiële problemen omdat de leningen onder water stonden door de gedaalde waarde van het vastgoed. Vorig jaar kwamen er berichten over een op handen zijnde verkoop, maar dat werd ontkend door Breevast. Afgelopen februari maakte het vastgoedbedrijf bekend dat de cmbs-lening Mesdag Delta was overgenomen door het Amerikaanse hedge fund Davidson Kempner.

Toen Davidson Kempner van plan bleek de Mesdag Delta vastgoedportefeuille te laten veilen, verzette Breevast zich hiertegen en maakte de gang naar de rechter.

Volgens Breevast zit er een overwaarde in de portefeuille die het bedrag van de erop rustende lening te boven gaat. Op 10 april stelde de voorzieningenrechter Breevast in het ongelijk.

HighBrook Investors is de afgelopen maanden zeer actief in Nederland. Meest recent is de aankoop van het 18.500 m2 grote pand Le Mirage in Utrecht. Ook is de Amerikaanse investeerder momenteel druk met de afronding van de overname van alle aandelen van het Rotterdamse Groothandelsgebouwen.

De portefeuille omvat panden op de volgende adressen:

AMSTERDAM: Stadhouderskade 1
AMSTERDAM: Frederiksplein 1
UTRECHT: Jaarbeursplein 24
AMSTERDAM: Laarderhoogtweg 18-20
EINDHOVEN: Stadhuisplein 4
GRONINGEN: Zuiderdiep 12
ZOETERMEER: Boerhavelaan 1/3/5
BREDA: Voorerf 29-33
HENGELO: Enschedesestraat 45
AMSTERDAM: Lemelerbergweg 20
AMSTERDAM: Lemelerbergweg 21-63
AMSTERDAM: Lemelerbergweg 28-29
AMSTERDAM: Lemelerbergweg 31-32
AMSTERDAM: Lemelerbergweg 35
AMSTERDAM: Lemelerbergweg 36-37
AMSTERDAM: Lemelerbergweg 41-55
TILBURG: Rondairestraat 17
BERGEN OP ZOOM: Poortweg 19
SPIJKENISSE: Ottersveen 107
EINDHOVEN: Vonderweg

AMSTERDAM: Weteringschans 165
AMSTERDAM: Prinses Irenestraat 59-61
AMSTERDAM: J.J. Viottastraat 33
AMSTERDAM: Weesperstraat 107
EINDHOVEN: Schimmelt 34
THE HAGUE: Noordeinde 35
UTRECHT: Beneluxlaan 2-6
BUSSUM: Olmenlaan 2-44
HOUTEN: De Molen 94-98
AMSTERDAM: Scharenburg 1
AMSTERDAM: Basisweg 48
AMERSFOORT: Algolweg 5
AMSTERDAM: Moezelhavenweg 7
UTRECHT: Niels Bohrweg 171
HELMOND: Zuiddijk 11
DRACHTEN: Tussendiepen 2
VELP: Talingsingel 26
ZEIST: De Kleine Breul

MUIDEN: Pampusweg 1-4
VENLO: Nijmeegseweg 14-20
LEEUWARDEN: Snekertrekweg 21-23
EDE: Keesomstraat 3-7
SCHIEDAM: Nieuwe Passage
NIJMEGEN: Molenpoort 1
ZOETERMEER: Meerzicht
VENLO: Nijmeegseweg 2-14 & 21-28
ARNHEM: Venlosingel 7-23
THE HAGUE: Grote Markt 10-13
THE HAGUE: Spui 12
UTRECHT: Potterstraat 4
UTRECHT: Vredenburg 27
EINDHOVEN: Keizersgracht 14
GELDROP: Molenstraat 1
ARNHEM: Heerlenstraat