Afas start in september met bouw nieuw hoofdkantoor

Dura Vermeer heeft onlangs het contract getekend voor de realisatie van het Afas Experience Center in Leusden. Daardoor kan in september gestart worden met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van softwareleverancier Afas.

Door Erik de Boer
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 25 augustus 2017

Het wordt meteen het waarschijnlijk grootste kantoorpand in de regio.

Het complex komt op het perceel van 46.770 m2 waar het pand van de Bank Giro Centrale heeft gestaan aan de Philipsstraat. Het stond sinds 2005 leeg, in 2011 heeft Afas het gekocht. Al snel bleek dat het zich niet leende voor verbouwing en besloot Afas voor nieuwbouw te kiezen en het pand duurzaam te laten afbreken. De softewareleverancier is momenteel recht tegenover deze locatie gevestigd.

Met de voorbereiding van de bouw wordt in september begonnen. Eind 2020 is de officiële opening gepland.

Het state-of-the-art complex bestaat uit diverse gebouwen die met elkaar in verbinding staan, 62.000 m2groot. Het hoofdgebouw krijgt een omvang van circa 8000 m2 kantoorruimte over 5 verdiepingen. Het moet onderdak bieden aan ruim 700 werkplekken. Er komt een hoofdgebouw met tussengebouwen voor demonstraties, sport, opleidingen, studio’s, restaurant en een binnentuin. Daarnaast komt onder een halve glazen bol een apart en compleet professioneel theatergebouw met ruim 800 zitplaatsen voor eigen presentaties, bijeenkomsten en voor langlopende producties.

Het is de bedoeling dat Afas met het Experience Center een stuk identiteit neerzet. Het gebouw vormt straks een stimulerende werkomgeving voor de medewerkers van de onderneming en een bijzonder visitekaartje voor klanten, relaties en bezoekers. Door de indrukwekkende theaterdome wordt het tevens een verrijking voor Leusden.

Afas Software groeit al jaren en om die reden is een groter pand nodig. Sinds de oprichting 21 jaar geleden, is het bedrijf van 46 medewerkers gegroeid tot meer dan 400 medewerkers in 2017. In diezelfde periode is de omzet gestegen tot meer dan € 100 mln gestegen in 2016. ‘We groeien bijna uit ons jasje, en om die reden is een nieuw gebouw noodzakelijk’, aldus Bas van der Veldt, CEO van AFAS.