Aantrekkingskracht steden bepaalt succes winkelstraten

Winkelcentra en winkelstraten hebben een mooie toekomst, maar moeten zich wel steeds opnieuw uitvinden om aantrekkelijk te blijven

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2019

Een van de belangrijkste conclusies van de Rics European Retail Conference die onlangs werd gehouden in Amsterdam, was dat winkelcentra en winkelstraten een mooie toekomst hebben, maar zich wel steeds opnieuw moeten uitvinden om aantrekkelijk te blijven. De verandering van de consument is de belangrijkste oorzaak van die noodzaak om zich voortdurend aan te passen.
Er is een wisseling van generaties gaande, en daardoor verandert het consumentengedrag sterk. In de loop van dit jaar overtreft het aantal millennials voor het eerst het aantal babyboomers. Deze generatie bestaat uit bewuste consumenten, die op zoek zijn naar een winkelervaring die verder gaat dan het product alleen. Sommige winkelbedrijven kijken al verder dan deze generatie en onderzoeken welke ervaringen de alpha-generatie (geboren na 2010) zullen prikkelen.

Communicatie
De consument zoekt niet alleen aantrekkelijke winkelcentra en winkelstraten, maar vooral aantrekkelijke steden. Meer dan locatie, gaat het bij die steden om communicatie. Steden moeten dus onderzoeken wat hen zo speciaal maakt en dan echt een keuze maken. Want, in de woorden van een van de sprekers: ‘Als je kiest, word je gekozen.’
Zo kunnen steden bijvoorbeeld het verschil maken in duurzame consumptie. Er bestaan ranglijsten van de beste veganistische steden ter wereld. Er zijn meer van dergelijke ranglijsten en in Europa krijgen Amsterdam, Berlijn en Londen altijd de hoogste noteringen. Het aantal aantrekkelijke steden loopt sterk terug. De Redevco City Attractiveness Index telde in 2018 maar 152 aantrekkelijke steden, terwijl dat er in 2012 nog 210 waren.
Om de optimale winkelervaring voor de consument te realiseren, moeten de gemeenten, huisbazen en winkeliers samenwerken. De ‘straatmanager’ kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Hij kan een winkelstraat helpen zich te verheffen boven de individuele belangen van verschillende verhuurders en detailhandelaren.

Waarde toevoegen
Deze veranderingen zullen van invloed zijn op de waarde van het winkelvastgoed. Zo hebben pop-ups een grote toegevoegde waarde, maar vormen ze ook een uitdaging voor verhuurders en beleggers vanwege de kortlopende huurovereenkomsten. Er zijn nieuwe manieren nodig om tot juiste waarderingen te komen. De taxateur moet meer een adviserende rol op zich nemen en inventief zijn in de toepassing van nieuwe methoden van waardering. Omdat het allemaal om de retailervaring gaat, werd de vraag gesteld of je waarde zou kunnen hechten aan de ervaring per vierkante meter. Het vinden van het antwoord daarop kan een goed startpunt zijn voor en nieuwe discussie.

Rituals opent winkel van 2500 m²
Richard Lems, director Format & Design van Rituals, sprak op de Rics Retailconferentie. Hij vertelde dat Rituals, een van de meest succesvolle retailers in Nederland en daarbuiten, steeds meer meters nodig heeft om zijn concept van ‘beleving’ uit te rollen. Zeker de Nederlandse professionals in de zaal schoten omhoog toen Lems – zonder de locatie te verklappen – vertelde dat Rituals dit jaar ergens in Nederland een winkel van 2500 m² opent.
Met die meters is Rituals druk bezig: zo verhuurt Nedstede binnenkort een voormalig schoolgebouw in de Amsterdamse Pijp aan Rituals. Het gebouw uit 1882 staat op de hoek van de Ferdinand Bolstraat en Eerste Jacob van Campenstraat en meet 900 m². Het betreft een tijdelijke huisvesting voor Rituals.