Aantal hypotheekaanvragen stijgt in eerste kwartaal van 2022 met 45%

Volgens De Hypotheker is het totale aantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal van 2022 met bijna de helft gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021.

De Hypotheker stelt dat dit vooral het gevolg is van een stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+117%) en woningverbetering (+101%). Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is licht gedaald (-0,3%), zo blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. De schaarste aan betaalbare woningen blijft hoog, waardoor de huizenprijzen dit jaar naar verwachting van de Hypotheker met gemiddeld 12,5% zullen stijgen.

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het eerste kwartaal van 2022 zeer licht gedaald met 0,3%. Deze daling is minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2021, toen deze 17% bedroeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toch bedroeg het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in het eerste kwartaal 39%; een jaar eerder lag dit op 57%. Dit geeft aan dat de woningmarkt nog steeds oververhit is. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag in het afgelopen kwartaal gestegen van € 312.000 naar € 336.000: een stijging van 8%. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is sprake van een toename van 16%. De grootste stijging van gemiddelde hypotheekbedrag is in het afgelopen jaar zichtbaar in de provincies Limburg (+16%), Zeeland (+15%), Drenthe en Noord-Holland (beiden +12%). De meest bescheiden stijging is te zien in Zuid-Holland (+4%) en Overijssel (+6%), aldus De Hypotheker.

“In het eerste kwartaal van 2022 is sprake van een explosieve stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Dit komt vooral voort uit de ruime verdubbeling van het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek. Veel woningbezitters hebben hun hypotheek overgesloten om nog te kunnen profiteren van de lagere hypotheekrente. Deze is sinds januari aan een snelle opmars bezig, de hypotheekrente ligt inmiddels een procentpunt hoger en we verwachten dat de rente in de komende tijd nog verder zal stijgen”, vertelt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “Ook zijn veel woningbezitters bezig met het verbouwen of verduurzamen van hun woning. Zeker nu de energieprijzen zo enorm hoog zijn, verwachten we dat deze trend zich zal doorzetten. Toch hebben ook deze woningbezitters nu last van de snel stijgende hypotheekrente, ook het oversluiten of verbouwen wordt duurder.”

Het aantal hypotheekaanvragen voor het oversluiten van de hypotheek is ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op dit moment is bijna een derde (32%) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters, een jaar geleden was dit 21%. Deze explosieve stijging is volgens De Hypotheker veroorzaakt doordat veel huizenbezitters voorsorteerden op de verwachting dat de hypotheekrente ging stijgen. Zo wilden zij op de valreep profiteren van een lagere hypotheekrente. Sinds begin dit jaar is inderdaad sprake van een aanzienlijke rentestijging. Zo is bij de 10-jaars rente met Nationale Hypotheek Garantie sprake van een stijging van 1,11% begin januari naar 2,15% eind maart: een stijging van ruim 1%. De sterkste stijging van het aantal oversluiters doet zich voor in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (+127%). Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is verdubbeld (+101%) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Hier is de grootste stijging zichtbaar onder 55-plussers (+105%), gevolgd door de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar (+101%).

Laatste nieuws

Evenementen