Aanbod van totale hoeveelheid kantoorruimte in G4 loopt verder terug

Het aanbod van leegstaande en nog te verhuren kantoorruimten in de vier grote stedelijke agglomeraties is in de eerste helft van dit jaar verder teruggelopen, al vormt Amsterdam daarop een uitzondering.

Medio 2022 was in bestaande en in aanbouw zijnde kantoorgebouwen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht ongeveer 2,59 miljoen m² kantoorruimte beschikbaar, tegen 2,82 miljoen m² in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling van iets meer dan 8 procent. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse inventarisatie van Bak Property Research, een zelfstandige onderzoeks- en adviespraktijk op het gebied van commercieel vastgoed.

Ondanks een daling over de gehele linie, blijken de verschillen tussen de steden aanzienlijk. De grootste daling deed zich voor in de steden Den Haag en Rotterdam. Alleen al in Rotterdam bedroeg de daling in de eerste zes maanden 96.000 m². Dat was mede te danken aan het feit dat verschillende gebouwen via sloop of herbestemming aan de voorraad werden onttrokken.

Daarnaast speelde een rol dat in Den Haag een groot aantal vierkante meters kantoorruimte zijn weg vond naar de rijksoverheid. Behalve Den Haag en Rotterdam profiteerden ook plaatsen als Rijswijk en Houten van een daling.

Opvallend genoeg bleef in de stad Utrecht het aangeboden metrage min of meer stabiel. Hoewel sprake was van een goede vraag naar kantoorruimte, kwamen tegelijkertijd verschillende bestaande complexen beschikbaar voor de verhuur.

Een belangrijke uitzondering vormde de stad Amsterdam, waar het aanbod gedurende de eerste helft van het jaar juist een verdere stijging vertoonde. Dat resulteerde erin dat halverwege 2022 ongeveer 800.000 m² beschikbaar was voor verhuur of verkoop, ofwel 12,5 procent van de totale voorraad in de stad. Belangrijke kantoorgebieden als de Zuidas en Zuidoost ondervonden de meeste hinder van de aanbodverruiming. Ook in de Westelijke Tuinsteden kwamen meer meters beschikbaar. Op de Zuidas werd de toename van het aanbod voor een belangrijk deel veroorzaakt door het op risico in aanbouw nemen van kantoorruimte.