ASR: Beperkte impact Covid-19 op kwartaalresultaat

ASR Nederland ziet in de eerstekwartaalcijfers van 2020 nog weinig terug van de invloed van Covid-19. Voor het hele jaar verwacht de verzekeraar wel een negatieve impact, maar acht het te vroeg die nu al te kwantificeren.

De Covid-19 crisis heeft een beperkte impact op de resultaten van ASR in het eerste kwartaal van dit jaar. De verwachting is wel dat het bedrijfsresultaat voor geheel 2020 ten opzichte van het recordjaar 2019 zal afnemen richting het niveau van 2018. Op basis van de huidige inzichten is er geen noodzaak om de doelstelling voor de middellange termijn (2021) voor de organische kapitaalgeneratie bij te stellen. Het is ook nog te vroeg om een realistische en betrouwbare schatting te maken van de totale impact van de Covid-19 crisis op de bedrijfs- en financiële resultaten van ASR. Dit staat in de kwartaalupdate van de Nederlandse verzekeraar.

Jos Baeten (ceoO): ‘Wij vinden het belangrijk om aandeelhouders en andere belanghebbenden goed te informeren over onze financiële resultaten en, voor zover mogelijk, over de mogelijke verdere gevolgen van de Covid-19 crisis. Daarom hebben we besloten om deze tussentijdse update te geven over het eerste kwartaal van 2020. In deze uitzonderlijke tijden is het welzijn van onze klanten en werknemers, hun partners en gezinnen onze belangrijkste zorg. Er is ons in deze uitdagende periode alles aan gelegen onze klanten te helpen alles in het werk te stellen om de Covid-19 crisis in Nederland te boven te komen. Zo helpen we bijvoorbeeld klanten die door de Covid-19 crisis om een tijdelijke pauze van de betaling van premies, hypotheek en huur hebben gevraagd. Dit heeft invloed op onze omzet. Niettemin zijn wij van mening dat wij hiermee juist handelen en onze klanten kunnen behouden.’

Over het algemeen is ASR tevreden met de resultaten over het eerste kwartaal. Wat de gevolgen van de Covid-19 crisis voor de resultaten op langere termijn betekenen, hangt af van een aantal factoren, waaronder de mate en duur van het effect op de business en de impact op de wereldwijde economie en financiële markten.

'Uiteraard kunnen wij ook te maken krijgen met faillissementen en herwaarderingen in de beleggingsportefeuille, bijvoorbeeld in vastgoedbeleggingen, maar we voelen ons comfortabel met de samenstelling en de kwaliteit van onze beleggingsportefeuille', aldus de ceo. De beleggingsportefeuille bestaat voornamelijk uit staatsobligaties met een gemiddelde kredietbeoordeling van AAA/AA en de bedrijfs- en financials obligatieportefeuille met een gemiddelde kredietbeoordeling van A-.

Baeten: ‘Onze vastgoedportefeuille is gericht op kwalitatief hoogwaardige winkels, kantoren en woningen. Ons winkelfonds hanteert strenge beleggingscriteria, waardoor het in feite alleen kan beleggen in minder dan 10% van de Nederlandse winkelvastgoedmarkt. Winkelstraten worden enkel geselecteerd in de grote steden en regionale winkelcentra met een sterke focus op supermarkten en levensmiddelen. De vastgoedportefeuille bestaat voor ongeveer € 1,6 mrd uit landelijk vastgoed, wat over het algemeen een relatief stabiele belegging is. Onze hypotheekportefeuille is goed beschermd, want 40% is NHG (d.w.z. met overheidsgarantie) en de gemiddelde verhouding van de lening ten opzichte van de waarde (‘loan-to-value’) is 74%.'