ANALYSE: Consolidatie retailreuzen loopt spaak

Vastgoedretailfondsen Klépierre, Hammerson en Intu proberen zich groter te eten. APG heeft de sleutel in handen. Ondertussen is Unibail-Rodamco niet meer in te halen.

Door Gabriëlle Klaver en Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 13 juli 2018

Het Franse Klépierre ziet voorgoed af van een overname van zijn Britse branchegenoot Hammerson. Er komt geen nieuw bod, omdat Hammerson volgens Klépierre zich in het geheel niet toeschietelijk toont. De afgelopen tijd werden twee toenaderingspogingen door Hammerson van de hand gewezen.

Met het laatste bod had Klépierre € 5,8 mrd over voor Hammerson. Laatstgenoemde heeft nu de handen vrij om zelf een poging te doen concurrent Intu Properties over te nemen.

Klépierre bezit ongeveer 150 winkelcentra in Europa, waaronder de Markthal in Rotterdam en Hoog Catharijne in Utrecht. Klépierre nam vier jaar geleden Corio over voor € 7,2 mrd.

Grootaandeelhouder APG
Hammerson is vooral sterk in Groot-Brittannië en Ierland, maar heeft ook enkele winkelcentra op het Europese vasteland. Samen met APG belegt Hammerson onder meer in Batavia-Stad in Lelystad. APG is grootaandeelhouder in zowel Klépierre als in Hammerson.

Het tweede bod van Klépierre lag 45% boven de beurskoers van Hammerson. Toch verwierp Hammerson het, omdat het bod 21% onder de intrinsieke waarde lag. Chairman David Tyler van Hammerson vond het opportunistisch van Klépierre dat het gebruik wilde maken van die onderwaardering. Tyler: ‘Dat terwijl onze portefeuille onvervangbaar is en record-resultaten boekt.’

Ver achter nr. 1
Waar Unibail-Rodamco er wel in slaagt een winkelcentrumspecialist met aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk over te nemen, lukt het Klépierre nu niet. De afstand tussen de nummer een en twee winkelbeleggers wordt hiermee dus groter qua assets onder management.

Unibail-Rodamco deed eind vorig jaar een bod van ruim € 20 mrd op Westfield. De mededingingsautoriteiten hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de fusie. In een bijzondere aandeelhoudersvergadering kan in mei het groene licht worden gegeven. De nieuwe combinatie heeft een marktwaarde van meer dan € 60 mrd en bezit 104 winkelcentra in Europa en de Verenigde Staten. Klépierre heeft een portefeuille ter waarde van net geen € 24 mrd.

Overname Intu strandt
Maar ook Hammerson zelf lijkt geen gelukkige hand te hebben voor overnames in het VK. De poging om winkelcentraspecialist Intu over te nemen voor bijna € 4 mrd, is gestrand op grootaandeelhouder APG. Die heeft Hammerson laten weten tegen de overname te zullen stemmen. Daarop trok Hammerson woensdag zijn bod in.

Met de overname van Intu, zou Hammerson de grootste winkelbelegger van het VK worden. Maar de grootste zijn in het VK, is precies wat APG zorgen baart. Hammerson heeft een kwalitatief goede portefeuille, die aangetast kan worden door de Intu-winkelcentra in Noord Engeland. Bovendien vrezen analisten de retailmarkt in het VK: die zou weleens het hoogtepunt voorbij kunnen zijn.