ABN Amro: 1 op 3 ouderen vindt woning ongeschikt om er nog lang te blijven wonen

Nieuwbouwwoningen voldoen nauwelijks aan de behoeften van de groeiende groep ouderen. Dat concludeert ABN Amro in haar rapport ‘Tekort woningen voor ouderen ook probleem voor de zorg’.

Eén op de drie ouderen tussen 65 en 75 jaar vindt de huidige woning eigenlijk ongeschikt om er nog lang te blijven wonen. Zo zou 63% van deze groep het liefst verhuizen naar een seniorenwoning; dit geldt voor bijna driekwart van de 75-plussers. Hoewel een grote groep wil verhuizen naar een levensloopbestendige woning, doen zij dit niet omdat er geen passend en betaalbaar aanbod is.

De actuele bouwproductie sluit niet aan bij de vraag van ouderen, concludeert ABN Amro. Het aantal seniorenwoningen - veelal gelijkvloerse woningen met een ruime badkamer – is volgens het CBS tussen 2012 en 2021 met slechts 8% toegenomen, terwijl het aantal middelgrote woningen (15 tot 50 m²) met 50% steeg en het aantal eengezinswoningen (groter dan 150 m²) met 14% groeide.

Veel ouderen willen liever niet verhuizen, omdat zij door alle voorzieningen en sociale contacten gehecht zijn aan hun woning en buurt, blijkt uit de analyse. Lange wachttijden vormen eveneens een hindernis en ook is het financieel vaak niet aantrekkelijk om te verhuizen. Ouderen die in een sociale huurwoning wonen, verhuizen het minst. Sociale huurwoningen die geschikt zijn voor senioren zijn vaak nieuwbouwwoningen die kleiner én duurder zijn dan hun huidige woning. In het vrije huursegment zijn meer woningen beschikbaar, maar met huren van ruim 1.000 euro per maand is dat zelden een betaalbare optie.

Ook voor woningbezitters kunnen huren in de vrije sector een bezwaar zijn. De maandlasten - zeker voor ouderen die hun hypotheek al hebben afgelost - liggen lager als zij in hun huidige woning blijven. Als zij naar een huurwoning verhuizen, dan vervallen bovendien de fiscale voordelen en wordt het opgebouwde vermogen na verkoop zwaarder belast. Áls deze ouderen al verhuizen, dan doen zij dat bij voorkeur naar een volgende koopwoning.

De bouw van 500.000 nieuwbouwwoningen voor ouderen kan, aldus Claire van Staaij, sector banker Vastgoed de zorguitgaven drukken. “Nu de babyboomgeneratie met pensioen gaat en de levensverwachting blijft stijgen, nemen ook de zorguitgaven toe. Een veilige, gezonde woonomgeving kan bijdragen aan de beperking van de zorgkosten.” Zij vindt dat van de te bouwen één miljoen nieuwe woningen 40% tot 50% moet bestaan uit  levensloopbestendige woningen voor ouderen. “Dat lost verschillende problemen tegelijkertijd op. Zo komt de doorstroming op de woningmarkt op gang, terwijl ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en daardoor een beroep op de zorg kunnen uitstellen. Dit is prettiger voor de ouderen zelf, vermindert de druk op de zorgsector en resulteert bovendien in een mildere stijging van de zorgkosten.”

img
Redacteur
Profiel